Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Више није тајна: Америка припрема опасан потез против Србије - Приштину гура у чвршћи НАТО загрљај

© AP Photo / Visar KryeziuКосовска војска
Косовска војска - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Нацрт америчког годишњег Закона о одбрани, у коме се предлаже продубљивање сарадње САД и тзв. Косова је опасан и лош тренд. Ако се у обзир узме америчка истрајност у изградњи и очувања лажне државе Косово, можемо видети да се Србија налази у опасној ситуацији која ће се негативно одразити на регионалну безбедност.
Овако намеру која је изражена у предлогу закона који би ускоро требало да се нађе пред члановима оба дома америчког Конгреса, коментарише председник Евроазијског безбедносног форума, генерал у пензији Митар Ковач.
Подсећамо, фискални закон о националној одбрани за 2024. омогућио би Приштини да учествује у војним вежбама под вођством САД ради повећања интероперабилности са НАТО снагама, што значи да би тзв. Косово учествовало на мултилатералним војним вежбама са чланицама НАТО и Партнерства за мир, пренео је амерички портал специјализован за питања одбране, Дифенс.
Овај портал наводи да Комитет за оружане снаге Сената „подржава проширење сарадње у области сајбербезбедности са косовским оружаним снагама“ и налаже министру одбране Лојду Остину да обавести Конгрес о напорима да се то учини до краја године.

Како примити лажну државу у НАТО – агенда постоји

Одредница о сарадњи на пољу сајбербезбедности нашем саговорнику, како каже, посебно пада у очи. Овај домен познат је као битан елемент рада командно-информационих система, као и органа државне управе, наглашава Ковач.
„Сигурно је да ће у домену опреме и оспособљавања кадрова урадити доста на томе да се постигне прокламовани циљ. Веома је индикативно да се то уводи као законско решење, да то није остало у домену тајне дипломатије“, истиче он.
Све што је предложено у новом закону говори да Вашингтон жели да на Косову и Метохији формира војску, само, како Ковач каже, за то чека повољан моменат. Америчка агенда се зна - Србија треба да буде присиљена да прихвати све што стоји у споразуму из Брисела и анексу из Охрида, где пише да се споразум о нормализацији постиже, не између Београда и Приштине, већ између Србије и Косова.
„Америка жели да након спровођења тог споразума о имплементацији, по његовом основу прими лажну државу Косово у НАТО и ангажује је у различитим мисијама широм света, као што са Косовским безбедносним снагама већ чини Британија“, оцењује Ковач.

Инструментализација НАТО-а у стварању косовске војске

Наш саговорник подсећа да индиректна војна помоћ САД Приштини траје већ дуго – у крајњој линији, Америка је идеолог и духовни творац те лажне државе. Према Ковачевим речима, САД то раде инструментализујући Европску унију у политичком и економском, а НАТО у безбедносном смислу.
„Америка је кроз НАТО годинама, иако не дозвољава Приштини да формално успостави оружане снаге, пружала помоћ, како у опреми, тако и у обуци људства различитих специјалности. У свему томе, утицала је и да друге водеће земље НАТО-а чине исто“, констатује он.
У новије време, према његовим речима, све више се инструментализује Турска. Јачањем турског контингента на Косову и Метохији, као и доласком турског генерала на место команданта Кфора, Анкара преузима водећу улогу у мултинационалним снагама у јужној српској покрајини. Све су то чиниоци који ће негативно утицати на безбедносну слику Косова и Метохије и Балкана, додаје Ковач.
Капитол, седиште Конгреса Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
СРБИЈА
Шта о тзв. Косову пише у нацрту годишњег америчког закона о одбрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала