- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Звезда са два лица збунила научнике /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ New AtlasБели патуљак Јанус, звезда са два лица
Бели патуљак Јанус, звезда са два лица - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
Пратите нас
Астрономи су открили звезду са два лица и збуњени су њеним бизарним изгледом, односно чињеницом да има две потпуно различите стране.
Једна страна белог патуљка Јанус сачињена је потпуно од водоника, а друга од хелијума. Ово је први пут да су астрономи открили усамљену звезду која је, како се чини, спонтано развила два потпуно различита лица.
„Површина белог патуљка се потпуно мења од једне стране до друге. Када посматрања покажем колегама, потпуно су запањени“, каже др Иларија Кајацо, астрофизичарка са „Калтека“.
Објекат, који је удаљен 1.000 светлосних година и налази се у сазвежђу Лабуд, назван је Јанус по дволичном римском богу почетка, краја и промена.
Првобитно га је открио иструмент „Звики“ који сваке ноћи надгледа небо из „Калтекове“ опсерваторије Паломар близу Сан Дијега.
Кајацова је била у потрази за белим патуљцима и један од најбољих кандидата била је звезда која је рапидно мењала количину светлости коју одашиља.
Даља посматрања открила су да се Јанус око своје осе окрене сваких 15 минута. Спектрометријска мерења, која дају хемијски отисак звезда, показала су да је једна страна објекта сачињена скоро искључиво од хелијума, а друга од водоника.
Уколико се погледају изблиза обе стране су сличне сјајности, али она од хелијума је „истачкана“, попут нашег Сунца.
Једно објашњење за овакав изглед јесте да Јанус пролази кроз ретку транзицију која се дешава током револуције белог патуљка.
Бели патуљци су остаци звезда попут наше. Док старе оне прелазе у црвене џинове, а у каснијем животном циклусу спољни материјал нестаје док се језгро стеже у густог, ватреног и врелог белог патуљка који има масу нашег Сунца, а величине је Земље, преноси портал „Њу Атлас“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала