- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Неко у Црној Гори игра на рушење преговора о влади и на – спасавање Милове хоботнице

© AP Photo / Risto BozovicЗграда Владе Црне Горе
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Позивање коалиције За будућност Црне Горе на преговоре о формирању црногорске владе, и одлагање сусрета представника Бошњачке странке да се званично сусретну са кандидатом за мандатара, лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем, указују да у Црној Гори има политичких вјетрова и струја који се јако труде да се не формира 44. влада.
Новинар Младен Стојовић каже за Спутњик да незванична информација да ће лидер ПЕС-а Милојко Спајић понудити коалицији ЗБЦГ ресоре које је Бошњачка странка одбила - министарство саобраћаја, пољопривреде, просвете и дијаспоре, говори о томе да се носилац најјаче листе на недавно одржаним изборима суочава са великим опструкцијама у покушају да постане мандатар 44. владе Црне Горе.

Компликована слагалица

„То је кључни детаљ ове „слагалице“, јер није нормално да једна мањинска листа са шест посланика одбија овакву понуду, нити да то што је нуђено БС потом нудите коалицији која је освојила 15 одсто гласова.
У политици су, међутим, често дешавају ненормалне ствари, посебно у друштву које су, они који највише и најчешће држе слово о западним стандардима и европским вриједностима, увели у стање фиктивне демократије.
Дакле, прво смо имали проблематизовање учешћа коалиције ЗБЦГ у власти, и то понајвише од стране мањинских партија које су дисквалификацијом ЗБЦГ рачунале да у регуларним условима добију дио колача који је непристојно тражити с обзиром на подршку грађана Црне Горе”, поручује Стојовић.
Наш саговорник истиче да се намеће и још једна дилема - да ли ће ЗБЦГ пристати на ову непристојну понуду, да узима оно што је листи са готово више него дупло мањом подршком било неприхватљиво.
„Могуће је да ће ЗБЦГ прихватити ову понуду уколико уз њу иде и функција предсједника Скупштине. Уколико преговори буду ишли у том правцу, бићемо на трагу онога што је већина гласача на изборима 11. јуна и подржала гласајући за странке парламентарне већине од 30. августа. Подсјећам - ту опцију подржало је 60 одсто бирача и звучи невјероватно да се на све начине покушава избјећи формирање власти која би макар у елементарним оквирима одражавала очекивање ове већине.
Кажем звучи невјероватно али се дешава управо то и преко полуга које су јавно декларисане као традиционални партнери ДПС-а, наравно и невидљивим каналима преко политичара који не играју за екипу чији дрес носе. Није тешко погодити ко се налази у позадини такве игранке и какав је циљ тог центра моћи. Јасно је да циљ није добробит друштва и државе јер да је тако једноставно се не би блокирало формирање Владе која одражава жељу велике већине грађана а то је основна европска вриједност“, каже Стојовић.

Колико је стварно храбар Спајић

Он истиче да ћемо наредних дана сазнати колико је храбар Спајић, колико је у странкама са којима преговара „играча“ који се боре за интересе екипе чији дрес не носе, колико има искрене жеље за општим бољитком у политичким субјектима који су се декларативно залагали за обрачун са организованим криминалом, корупцијом и свим другим тековинама бившег режима Мила Ђукановића.
„Очекујем да ће и челници Албанског форума, Форце и ХГИ проблематизовати учешће ЗБЦГ у влади и да ће СНП тражити много већи дио "колача" од оног који му је неформално понуђен (министарство спорта). То су партије са којима Спајић сјутра преговара, а које су, често имале несразмјеран дио власти спрам подршке коју уживају. Најбољи примјер за то је да СНП са три одсто подршке има у техничкој влади Дритана Абазовића 5 министарстава. Или ХГИ која је имала министра у Абазовићевој влади у којој није било мјеста за кадрове ДФ-а који је на изборима 30. августа освојио петину посланичких мандата...
Према мојим информацијама, велика већина чланова Главног одбора и предсједништва Европе сад је за улазак коалиције ЗБЦГ у Владу, за то су и Демократе, који треба да преузму безбједносни сектор у новој власти.
Све је тако једноставно уколико се поштују основни стандарди демократије, а не жеље оних који заправо покушавају да сачувају хоботницу која држи Црну Гору заробљеном дуже три деценије“, поручује Стојовић за Спутњик.

Порука Абазовића

Наш саговорник указује и на реакцију дугоодлазећег премијера Дритана Абазовића који је преговоре око формирања 44. Владе прокоментарисао опаском: „Људи траже мањинску подршку, а имају већинску. Ја сам политиколог, никад то нисам чуо“.
„Првој реченици Абазовића нема замјерке, друга је занимљива у контексту тога што је и он правио мањинску владу а имао јасну поруку гласача кога желе у новој власти. Да не говоримо о кадровима Ђукановићеве „дубоке државе“ којима је отворио врата. Овај Абазовићев гријех, наравно, не би аболирао Спајића одговорности уколико крене истим стопама“, поручује Стојовић за Спутњик.
Преговори Милојка Спајића са представноцима СНП-а. - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РЕГИОН
Јоковић: Спајић жели да СНП буде у влади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала