- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Потписан уговор о изградњи Северне обилазнице око Крагујевца /видео/

© Tanjug / ZORAN ЋESTIЖУговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи Северне обилазнице око Крагујевца потписан је данас у Београду.
Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи Северне обилазнице око Крагујевца потписан је данас у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи Северне обилазнице око Крагујевца потписан је данас у Београду, у присуству председника Србије Александра Вучића.
Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, в.д. директора Путеви Србије Зоран Дробњак и директор Србија аутопут Звонимир Марковић.
Уговор је потписан уочи Уводне конференције пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији - пројекат ЛИИД.
Укупна вредност ЛИИД пројекта износи 265,2 милиона евра, а 145 јединица локалне самоуправе ће у виду гранта добити средства која ће моћи да искористе за разне пројекте, преноси Танјуг. Реализација пројекта ће трајати до 30. новембра 2028. године

Вучић: Општине добијају огромна средства

Председник Александар Вучић захвалио је данас Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средставима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте.
Вучић је рекао да ће само за општину Трстеник бити издвојена средства која су у висини од 12 одсто буџета те општине.
“То је огроман новац. У неким општинама је то 30 одсто њиховог буџета”, рекао је Вучић.
Он је поручио да представници локалних самоуправа морају да покажу знање и посевћеност, као и жељу, како би се дошло до најбољих пројеката у интересу грађана који живе у Србији.
Мора се, каже, показати и већа озбиљност и одговорност, те је у том смислу поменуо да је држава уложила огроман новац у пречишћаче отпадних вода, милионе евра, од којих нисмо имали ништа, јер нисмо знали њима да управљамо.
Оцењујући да је реч о немару, Вучић је казао да се то не сме понављати, те додао да је зато важно да постоји контрола и да комисија одреди како ће новац да се троши и на које пројекте.
“Стање дуга у јединицама локалне самоуправе у апсолутним бројевима је 31.12 2012 било 76 , 4 милијарди динара, а 31.5. 2023 године 47,8 милијарди динара”, рекао је Вучић.
Скупштина Србије је 28. априла 2023. године потврдила Споразум о зајму између Србије и Међународне банке за обнову и развој и Уговор о кредиту између Француске агенције за развој и Србије за реализацију пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Србији.
Носилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Градови и општине ће имати право да конкуришу за реализацију пројекта у области рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала итд.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала