Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Избори на северу Косова и Метохије — мина на коју смо нагазили

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су избори у четири општине на северу Косова и Метохије у априлу били „нагазна мина“, због чега сада у односима две стране фокус није на нормализацији, већ на решавању кризе.
„Ванредни избори у априлу у северним општинама били су једна од мина и ми смо, нажалост, нагазили на њу. Тренутно, наш фокус није на нормализацији, већ на управљању кризама“, рекао је Лајчак у интервјуу за бечки „Курир“.
За Лајчака је договор о постизању споразума у Бриселу 27. фебруара, а затим и у Охриду 18. марта, историјски тренутак, али је, како је казао, пут ка његовој имплементацији поткопан.
Он је навео и да пет земаља ЕУ које не признају независност тзв. Косова, помно прате епилог дијалога Београда и Приштине.
„Какав год да буде резултат, то ће утицати на њих. Али сви желе нормализацију односа Косова и Србије и подржавају мартовски споразум“, напоменуо је Лајчак.
Према његовим речима, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић разумеју колико је важан и истовремено тежак процес дијалога.
„И Курти и Вучић знају да ће све око чега се договоре пажљиво испратити грађани. Због овог притиска им је требало времена да развију радни однос. Сећам се да први сусрет 2021. није био лак. Тада су научили да слушају једни друге и да се с поштовањем не слажу, уместо да вређају. Сада се враћамо на управљање кризом“, рекао је Лајчак.
На питање о критикама да је пристрасан у дијалогу, Лајчак одговара да му је непристрасност приоритет.
„Односи између ЕУ и Србије су сложени, као и односи између ЕУ и Косова. Непристрасан рад је мој приоритет“, додао је Лајчак, пренео је портал „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала