- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Када се забрањују руски клубови то „није дискриминација“

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаФутбол. РПЛ. Матч "Локомотив" - "Рубин"
Футбол. РПЛ. Матч Локомотив - Рубин - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Одлука о искључењу руских клубова из учешћа на турнирима Уније европскиһ фудбалскиһ асоцијација (УЕФА) није дискриминаторна, наводи се у образложењу одлуке Суда за спортску арбитражу (ЦАС), која је објављена на званичном сајту те организације.
ЦАС је у јулу 2022. одбио жалбе Фудбалског савеза Русије, московских клубова ЦСКА и Динама, као и Зенита из Санкт Петербурга и Сочија, на забрану учешћа у међународним такмичењима коју су наметнуле УЕФА и Међународна фудбалска федерација (ФИФА).
Образложење је сада следеће по питању диксриминације:
„Комисија сматра да је, у ванредним и невиђеним околностима са којима се суочава УЕФА и како би се постигла њении статутарни циљеви, одлука на коју је жалба била поднета је разумна и неопходна. Било је неопходно осигурати безбедно, мирно и уредно одвијање међународног фудбала и такмичења. Одлука није прекршила ни принцип политичке неутралности ни обавезне одредбе швајцарског закона, није била несразмерна нити дискриминаторна и у дискреционом је праву УЕФА“, наводи се у саопштењу.
У мају 2022. године Извршни комитет УЕФА суспендовао је све руске клупске и националне тимове да учествују на међународним турнирима под окриљем те организације за сезону 2022/23. због догађаја у Украјини.
Због ове пресуде руски клубови нису примљени у европска такмичења. То значи да нису могли да се такмиче у Лиги шампиона, Лиги Европе и Лиги конференција где је Русија изгубила значајну позицију и клупске коефицијенте.
Сада је образложено да таква одлука није дискриминаторна. Рекло би се више да је лицемерна...
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала