Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски метеоролог открива: Прете ли нам торнада и до када ће нас погађати снажне олује /видео, фото/

© AP Photo / Charles Rex ArbogastНевреме
Невреме - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Торнадо се догађао у прошлости, а биће га и у будућности, кад се за то створе услови. Ко вечерас не мора да излази, нека седи код куће, имали смо само синоћ два смртна случаја због удара грома, то је највећа опасност, упозоравају метеоролози.
„У току вечери и ноћи преко западних и северних делова поново ће прећи облачни систем са кишом и грмљавином, али далеко мањег интензитета у односу на синоћ. Локално, ипак можда негде буде олује, али на целом том простору за сада није велика опасност. Свакако треба бити на опрезу“, каже за Спутњик Ђорђе Ђурић, метеоролог телеграф.рс.
Он додаје да је дванаестогодишње дете погинуло због удара грома, а најмање пет особа је затражило помоћ спасилачких служби синоћ у Новом Саду који је, други пут за два дана погодило јако, олујно невреме.
То није једина жртва синоћњег удара суперћелијске олује, живот је у пожару у Ковачици, који је избио након што је око поноћи гром ударио у дрво, изгубила и једна старија жена.

Вечерас останите код куће

Зато је савет за вечерас, без обзира на локалну прогнозу, останите код куће. Гром јесте највећа опасност, али вребају и удари олујног ветра;
Ветар је једнако опасан, може да поломи грану, одломи билборд, семафор, то може бити јако опасно. Не само по пешаке, већ и по возаче. Треба бити јако опрезан и у саобраћају. Избегавати улице са дрвећем које може да падне, не само преко улице, већ и самог возила, имали смо такве случајеве свуда током ове две олује“, подсећа Ђурић.
Он додаје да треба пратити прогнозу, општу, а посебно локалну, непосредно пре врема за када је удар олује најављен.
„Треба редовно пратити упозорења, тачне локације, јер данима унапред можемо да знамо да ће у ширем региону бити непогода, а сама локација је позната свега пар сати раније. То је сасвим довољно да људи буду упућени, да у том тренутку морају да избегавају критична места“.
Да се са овим олујним таласом не треба шалити, јасно је када се погледају слике из региона, а најбоље упозорење су дешавања у Милану где је забележен торнадо, падао је и град величине тениских лоптица, па су поплављеним улицама пловили велики комади леда.

Опасност од торнада у Србији

Упитан да ли таква опасност наредних дана прети и Србији, Ђурић каже да се торнадо догађао у прошлости, а биће га и у будућности, кад се за то створе услови.
„Нису ретки снимци мањих торнада у Србији у последњих десет година, било их је код Сомбора, Јагодине, Панчева. Олује попут јучерашње могу да створе мања торнада, али ово што нам стиже вечерас и ноћас, ту нема опасности од тако снажне олује, у облику торнада“, каже овај метеоролог.
Он додаје да нам се чини да је све са овом олујом ново, али све се већ дешавало, па и торнада, јер се налазимо у срединама где је лети при формирању тако снажних, суперћелијских олуја, до њега може доћи.
„Дакле, данас нема опасности од торнада, а чини нам се да их раније није било, јер није било мобилних телефона. Такође је сигурно да неће бити оних америчких разорних. Тамо се догоди око хиљаду торнада годишње, у Европи их буде максимално стотину и сви су мањег интензитета“.

Колико ће олује трајати

Упитан колико ће трајати реална опасност, али и драма коју суперћелијска олуја прави у Србији, Ђурић каже да треба пратити искључиво шта кажу синоптичке карте, а не поједини медији који дижу панику и када нема потребе.
„Не треба да се диже паника на нивоу, ово се никада није догађало, ово је потпуно природна појава, уобичајена у овом делу године за наш регион. Не догађа се ништа што се већ није десило. Има доста претеривања у медијима, они константно плаше људе, па онда има и оних који упозорења не схвате озбиљно. Дакле, вечерас останите у затвореном“, подвлачи метеоролог.
Додаје да нас „ведрији дани“ очекују у наредном периоду, већ сутра стабилизација временских прилика, а почетком следеће недеље поново ће бити јако топло, до 35, у појединим деловима земље и 40 степени.
Средином следеће седмице, поново нас очекује знатно захлађење, за десетак степени.
„Тада поново може бити јаких пљускова са грмљавином на територији Србије. Након тога време ће бити у складу са календаром, имаћемо вредности просечне за јул. Тако ће бити и почетком августа, око 30 степени“.
Олујни облаци - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
ДРУШТВО
Хитно упозорење РХМЗ - стиже невреме у Топлички округ, у Хрватској се поново очекује снажна олуја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала