- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Затворен 30. Фестивал европског филма Палић: Дођите нам опет, бићете нам увек драги гости

© Фото : Фестивал европског филма/Дамир ВујковићРадослав Зеленовић затворио 30. Фестивал европског филма Палић: Дођите нам опет, бићете нам увек драги гости
Радослав Зеленовић затворио 30. Фестивал европског филма Палић: Дођите нам опет, бићете нам увек драги гости - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2023
Пратите нас
Свечаном церемонијом доделе фестивалских признања најбољим европским остварењима, као и пројекцијомфилма „Заштита пре свега“ Павла Вучковића, 21. јула у биоскопу „Еуросинема“затворен је 30. Фестивал европског филма Палић.
Добитник „Златног торња“ за најбољи филм у Главном такмичарском програму фестивала је остварење „Црвено небо“ Кристијана Пецолда, који је 2021. године добио награду „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији.

Пецолд је веома срећан

У име екипе филма, видео поруком се обратио глумац Лангстон Уибел, који је ове године био гост Палића:
„Управо сам разговарао са Кристијаном Пецолдом, који је у Америци и промовише наш филм. Веома је срећан. Хвала вам на гостопримству. Желим вам предивно вече и попијте једно пиће за мене. Видимо се ускоро!“.
Награду је у име Кристијана Пецолда примио Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма, суграђанин овогодишњег лауреата из Берлина, који је освојио и ФИПРЕСЦИ награду за најбољи филм.
Међународни жири Главног такмичарског програма доделио је специјална признања филмовима „Нула калорија“ редитељке Џесике Хауснер и „Заробљен“ редитеља Василиса Кацуписа, који језахвалио жирију на награди.
© Фото : Дамир ВујковићВасилис Кацупис
Василис Кацупис - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Василис Кацупис

Шта то не ваља са светом

Редитељ Адам Часи, добитникнаграде „Палићки торањ“ за најбољу режију, за филм „Три хиљаде нумерисаних делова“, видео поруком је захвалио на награди жирију, фестивалу који је филм уврстио у програм, као и екипи филма ромске националности.
Часи је искористио прилику и да пошаље поруку присутнима:
„Често се питамо шта то не ваља са светом и зашто су ствари кренуле погрешним током. Зашто постоји толико социјалне неправде, дискриминације? Зашто постоје ратови, и ко је за то крив?Утешна мисао би била да су за то криви зли људи са својим злим разлозима. Али нажалост, нису зли људи криви већ ми, који то радимо нама самима. Не зли људи,богови или судбина, већ ми. Док не схватимо да водимо егоцентричне, ушушкане животе, ништа се неће променити. Мислим да то наш филм покушава да каже на тему расизма. Треба да почнемо признањем кривице. То је кључни корак“.
Међународни жири програма „Паралеле и судари“ је доделио посебно признање филму „Хладан попут мермера“ Асифа Рустамова, док јенајбољимфилмом прогласио остварење „Живи светац“ редитељке Тинатин Кајришвили. Редитељи ових остварења лично су примили награде.
© Фото : Дамир ВујковићАсиф Рустамов
Асиф Рустамов - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Асиф Рустамов

Палић метропола европског филма

Фестивал је затворио његов директор Радослав Зеленовић:
„У овој згради, пре 31 годину, група ентузијаста решила је да направи међународни филмски фестивал. Наш фестивал постоји већ 30 година, а последњих 20 је фестивал европског филма. Има овде доста сведока који знају како је на почетку било тешко, колико је било неспоразума и несхватања. Срећом, нисмо одустали. Данас смо у најбољим годинама. Посебно ми је драго што смо, свих ових година, успели да Суботицу и Палић направимо метрополом европског филма, макар и на седам дана. Дођите нам опет, бићете нам увек драги гости“.
Овогодишње, 30. издање Фестивала европског филма Палић, одржано је од 15. до 21. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.
У званичном програму фестивала на Летњој позорници, у биоскопу „Абазија“ на Палићу, као и биоскопима „Еуросинема“и „Александар Лифка“у Суботици, приказано је више од 100 филмова у 11 селекција и програма.
Поред богатог филмског програма, публика је могла да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама, панел дискусијама и стручним предавањима.
© Фото : Дамир ВујковићНиколај Никитин, Павле Вучковић и Мирослав Могоровић
Николај Никитин, Павле Вучковић и Мирослав Могоровић - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Николај Никитин, Павле Вучковић и Мирослав Могоровић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала