- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Гајио кукурузе, ископао златнике вредне милионе /видео, фото/

© AP Photo / Frank Maechler/dpaЗлатници
Златници - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Једном Американцу гајење кукуруза исплатило се вишеструко. У пољу је пронашао оставу са више од 800 златника за које се процењује да су из доба америчког Грађанског рата и да вреде више милиона долара.
Више од 800 златника, који датирају из периода између 1840. до 1863. године, пронађени су у кукурузном пољу у Кентакију. Вредност хрпе новчића је вишемилионска, а процењује се да су можда закопани као резултат државне декларације о неутралности током америчког Грађанског рата.
Кућа специјализована за продају новчића, „GovMint“ објавила је снимак овог изузетног открића. На снимку се може чути како неидентификовани мушкарац из земље вади златнике од 1, 10 и 20 долара.
Осим новчића у наведеним апоенима, на истом месту пронађено је и неколико изузетно ретких златних кованица из 1863. године.
„Најневероватније откриће у овој подземној остави је око осамнаест златника из 1863. године од 20 долара. Ово је новчић који често на аукцијама достиже шестоцифрену цену“, наводи се на сајту GovMint.com.
Веродостојност кованица, које су у добром и одличном стању, сертификована је од стране надлежног тела „Numismatic Guaranty Company“. Након сертификације новчића, стручњаци су навели и да су они можда закопани као резултат декларације о неутралности Кентакија током Грађанског рата.
Држава Кентаки, која се граничила са северним савезним државама и јужним савезним државама, имала је неутралну позицију током америчког Грађанског рата у којем су се многе породице сукобиле једна против друге.
Џеф Гарет, трговац ретким новчићима и стручњак за ковање новца у САД, контактиран је поводом процене новчића пронађених у кукурузишту у Кентакију.
„Иако сам увек узбуђен када ме неко позове и тражи савет о открићу ретког новчића, прилика да се бавим златницима из Кентакија је један од врхунаца моје каријере“, рекао је Герет.
Према његовим речима, важност овог открића не може се преценити, јер запањујући број од преко 700 златних кованица представља временску капсулу са кованим новцем из доба Грађанског рата.
„Проналажење кованице са орлом из 1863. године у одличном стању био би важан нумизматички догађај. Проналажење низа врхунски очуваних примерака је скоро невероватно“, нагласио је Герет.
Колекционари сада могу да купе новчиће пронађене у Кентакију. За неке од њих цена се креће између 995 и 1.295 долара док се за друге информација о цени добија на упит.
Максимална цена по којој је раније продат златник са орлом из 1863. године износи нешто више од 381.000 долара, пише Гардијан.
Крунски, материјални доказ о везама царске Русије и манастира Папраћа - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
РЕГИОН
Велико откриће: Код српске светиње изронио новчић најокрутнијег руског цара и црква испод земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала