- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Моћна песница“: Русија јача присуство у стратешки важном Арктичком региону

© Sputnik / Андрей СоломоновКараван транспортних бродова на Северном морском путу
Караван транспортних бродова на Северном морском путу - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Министарство одбране Русије најавило је да ће најновији дизел-електрични ледоломац „Евпатиј Коловрат“ до краја године ући у састав Тихоокеанске флоте Русије. Нешто раније, у састав Северне флоте примљен је ледоломац „Иља Муромец“. Такви бродови су потребни руској морнарици за јачање присуства у стратешки важном Арктичком региону, пише РТ.
„Најновији руски ледоломац 'Евпатиј Коловрат', направљен за Тихоокеанску флоту, стигао је у Петропавловск Камчатски након преласка из флоте из Санкт Петербурга. Ускоро ће ледоломац почети припреме за придруживање бродском саставу Тихоокеанске флоте, након чега ће наставити да служи у зони одговорности Снага на североистоку Русије (оперативна јединица руске морнарице)“, саопштила је руска војска.
Изградња дизел-електричног ледоломца „Евпатиј Коловрат“ почела је у децембру 2018. године у бродоградилиштима предузећа „Алмаз“ у Санкт Петербургу. Брод је направљен по модернизованом пројекту 21180М.
Депласман брода је нешто више од 4.000 тона, дужина – 82 метра, а ширина 19 метара. Друге карактеристике брода нису саопштене. Руска војска је истакла да ледоломац може да савлада лед дебљине до 1,5 метар.
Према писању медија, „Евпатиј Коловрат“ моћи ће да улази у луке Тикси у Јакутији и Диксон у Краснојарском крају.
„На прамцу има хелиодром. У случају потребе на ледоломцу могу бити инсталиране противваздушни артиљеријски системи“, наводи се на сајту Министарства одбране.
Раније је по оригиналном пројекту 21180 за Министарство одбране направљен ледоломац „Иља Муромец“. Он је 2017. године примљен у састав Северне флоте. Осим основне намене да разбија лед и спроводи бродове, предвиђен је за превоз терета и људи како би се обезбедило распоређивање и одржавање удаљених војних морских база, наводи се на сајту Уједињене корпорације за бродоградњу.
Као и „Иља Муромец“, и „Евпатиј Коловрат“ ће испоручивати терет у удаљене гарнизоне, спроводиће ратне бродове у условима леда, превозиће посаде и изводити хидрографске радове.
Капетан првог ранга резерве Василиј Дандикин подсећа да бродови попут „Иље Муромца“, и „Евпатија Коловрата“ могу бити коришћени и у одређеним војним операцијама, јер је на њима предвиђено место за инсталирање оружја.

Моћна песница

По речима аналитичара, попуњавање руске Ратне морнарице новим ледоломцима омогућиће Русији да ојача и рашити своје присуство у стратешки важном Арктичком региону.
„Русији су, с обзиром на њен геополитички положај, потребни ледоломци. Ниједна земља на свету нема такву арктичку границу као Русија. Зато је неопходно да се та граница одржава и штити“, рекао је руски аналитичар Константин Стрељбицки за РТ.
Сличног је мишљења и Дандилин.
„То је од виталног значаја. Пажња САД и њихових савезника прикована је управо за арктичку зону, Северни морски пут и руски Арктик. Зато Русија тамо треба да има моћну песницу која се сада и формира. За то су, између осталог, предвиђени ледоломци типа 'Иља Муромец' и патролни бродови 'Иван Папаин'. Паралелно је у току развој копнених јединица и подморничке флоте“, закључио је експерт.
Ледоломци пројекта 22220 кавер - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
РУСИЈА
Упознајте најмоћније руске ледоломце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала