- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Морски пси на кокаину: Истраживачи објаснили чудно понашање опасних предатора

CC0 / Pixabay / Плава ајкула
Плава ајкула - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Веома је могуће да морски пси конзумирају кокаин бачен у воде Флориде и да то утиче на њихово понашање, најновије је откриће научника.
Истраживачи који истражују утиче ли бачена дрога на морски живот у регији открили су да се неки морски пси веома чудно понашају.
Кријумчари дроге остављају небројене тоне кокаина у водама око Флориде, транспортованог из Јужне и Средње Америке, било да га остављају сарадницима или да би избегли хапшење. Дрога се затим често избацује на обалу.
Само прошлог месеца, америчка обалска стража запленила је више од 6.400 кг кокаина у Карипском мору и Атлантском океану, у вредности од 186 милиона долара.
Морски биолог Том Хирд и научник за заштиту животне средине са Универзитета Флорида Трејси Фанара проучавали су морске псе у архипелагу како би утврдили има ли кокаин икакав учинак на њих.
Истраживачи наводе да је током роњења у склопу истраживања, морски пас врсте која иначе избегава људе, пришао је тиму и пливао на веома чудан начин.
Научници су такође снимили морског пса који је изгледао да је под утицајем неког опијата и пливао је у уским круговима упркос чињеници да у близини није било ничега.
Осим праћења морских паса, научници су такође у оквиру своје студије у воду ставили пакете кокаина и лабудове, како би видели што ће морски пси прво да загризу.
На њихово изненађење, морским псима сзу били интресантнији пакети кокаина, лабудове нису ни приметлили него су кренули ка кутијама и гризли их. Један морски пас је чак узео пакет и отпливао с њим.
Биолог Хурд ипак истиче да би много различитих фактора могло да буде одговорно за чудно понашање морских предатора, преноси РТ.
Ајкулица у акваријуму - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
РЕГИОН
У Јадранском мору поново снимљен морски пас /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала