- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сећање на злочин у Јабуци: Муслиманска војска убијала и децу и старце

© Фото : Youtube/Foca24 Info/PrintscreenОдавање поште погинулима у злочину у Јабуци код Фоче токо рата у БиХ 1992. године
Одавање поште погинулима у злочину у Јабуци код Фоче токо рата у БиХ 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
На Градском гробљу Божовац у Фочи данас је служен парастос за 43 становника места Јабука, које су на кућном прагу пре 31 годину убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда, што је било прво масовно страдање фочанских Срба у рату у Босни и Херцеговини.
У зору 23. јула 1992. године, муслиманска војска је у нападу на шире подручје Јабуке убила 43 Срба, међу којима дечака старог 13 година Нова Елеза, слепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог светског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.
Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.
Запаљено је и уништено 18 српских села на подручју од Стоца до Јахорине, а православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена. Прилозима верника је обновљена 2005. године.
За злочин у Јабуци, упркос бројним сведочењима преживелих, правосудне институције у БиХ никада нису подигле ниједну оптужницу.
Након рата Дејтонским мировним споразумом Јабука је припала Федерацији БиХ, а преостало српско становништво је морало да се исели.
Посмртни остаци већине страдалих Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи, преноси РТРС.
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да нема правде за српске жртве пред институцијама БиХ, те указао да ни после 31 годину Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу за масовни злочин над Србима у фочанском селу Јабука.
Линта је нагласио да је обавеза српског народа да се увек сећа 43 српске жртве из фочанског села Јабука које су страдале у зору 23. јула 1992. године и да се о њима говори.
Он је навео да за злочин у Јабуци, упркос бројним сведочењима преживелих, правосудне институције у БиХ никада нису подигле ниједну оптужницу.
У питању је, како је навео, један од бројних доказа да нема правде за српске жртве пред институцијама БиХ, саопштено је из Савеза Срба из региона.
„Правосуђе БиХ није независно и непристрасно већ је у функцији бошњачке ратне политике. Циљ правосуђа у Сарајеву је да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци ослободиоци и жртве“, додао је Линта.
Линта је поручио да без утврђивања истине о карактеру рата, процесуирања одговорних за злочине и поштовања свих жртава није могуће успостављање поверења и помирење у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала