- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Српско село оживљава, више од 2.000 напуштених кућа усељено

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Srecan / Куће на селу у Србији
Куће на селу у Србији - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
Пратите нас
Број напуштених кућа у Србији које су оживеле од почетка програма оживљавања села порастао је ове недеље на 2.031, а у њима је срећу пронашло 6.000 људи и 2.750 деце.
У петак је Комисија за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом кров над главом обезбедила за још 140 породица, саопштило је Министарство за бригу о селу.
„Србија овако побеђује“, рекао је ресорни министар Милан Кркобабић.
Станаре ће добити празне и напуштене куће у 95 насеља у 47 општина. Највише кућа, по 11, биће усељено у Сомбору и Оџацима, Кањижи 10, а у осам у Сремској Митровици. На југу предњаче Владичин Хан и Пирот, а у централној Србији Јагодина.
Ректор Београдског универзитета и председника комисије за оцену и контролу реализације пројекта Владан Ђокић рекао је да су власници одобрених кућа 69 парова, 22 самохрана родитеља и 49 појединаца.
„Ово је један од најзначајнијих државних пројеката у Србији који се већ трећу годину успешно реализује на иницијативу министра Кркобабића и Министарства за бригу о селу. До сада је усрећио хиљаде људи, од којих је најмање трећина прешла да живи из града у село. То је лепа перспектива“, рекао је Ђокић, пренео је Танјуг.

Програм мора да траје бар 15 година

Заменик председника Комисије агроекономиста Милан Простран нагласио је да се ради о стратешки важном програму који мора да живи бар 15 година да би дао своје праве резултате.
„Село је наша будућност, а радује да то схвата све више младих у Србији“, рекао је он.
Најјефтинија некретнина коштала је 536.721,07 динара, а налази се у Житишту, у селу Српски Итебеј, док је најмања кућа, површине 32 квадрата у Синошевићу у Шапцу, и њу ће добити самохрана мајка.
Млади пољопривредник постаће власник највеће куће од 297 квадрата у Бачкој Паланци, селу Силбаш, а њена цена је 1.195.000 милиона динара
Највећу окућницу, овога пута, од преко 70 ари обрађиваће породица у селу Ђурђевац у Блацу.Први пут од почетка програма једна кућа је отишла у Нову Црњу а заменик председника те општине Драган Даничић рекао је да је долазак још једне породице у Александрово за општину велика ствар.
„Ови млади људи могу да рачунају да подршку општине за све идеје које буду имали. С поносом могу да кажем да је са 69 усељених сеоских кућа преко овог програма, наша општина један од рекордера у Србији“, рекао је Даничић.
Међу паровима који су добили средства за сеоску кућу су и Дијана и Милош стари 23 године, који тренутно живе у зајединици са Милошевим родитељима у Земуну, али једва чекају да почну са припремама за селидбу у Александрово.
„Одрасла сам у Новој Црњи и наш нови дом неће бити много удаљен од моје родне куће“, рекла је Дијана и додала да осим 75 квадрата стамбеног простора, уз кућу иде и велика окућница где намеравају да покрену пластеничку производњу.

Услови за пријаву за кућу на селу

Држава даје око 10.000 евра за куповину куће на селу и још 1,2 милиона динара за покретање посла. Неколико је услова које млади који желе помоћ државе и субвенцију за кућу на селу морају да испуне:
да подносилац пријаве нема више од 45 година
да је држављанин Србије
да има пребивалиште на територији Републике Србије
да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних пет година
Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продавцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала