- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Биће попуњен Савет министара, на састанку у Сарајеву договорен сет закона

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик најавио је вечерас, после састанка политичких лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ, да ће 22. августа бити одржана седница Представничког дома парламента БиХ и да ће бити попуњен Савет министара.
Састанку су присуствовали лидер СНСД Додик и потпредсједница те странке Жељка Цвијановић, предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић и заменица председника странке Борјана Кришто, председник СДП БиХ Нермин Никшић и члан Главног одбора те странке Саша Магазиновић, лидер Наше странке Един Форто, као и лидер Народа и правде Елмедин Конаковић, преноси РТРС.
''Излазимо из периода велике галаме и имамо договор, 22. августа биће одржана седница, биће попуњен Савет министара и донесени закони'', рекао је Додик.
Додик је најавио да ће бити формиране и радне групе у погледу свих сегмента правосуђа, које ће имати задатак да предложе законе или законска решења која би требало да буду усвојена кроз процедуру како је то и предвиђено, пренела је Срна.
"Наравно треба у том периоду и припремати процедуре и можда покренути процедуре за попуну одређених структура из самог Уставног суда БиХ и других институција што се тиче правосуђа", појаснио је Додик.
Он је поновио да је све ово данас договорено и да стоји иза тога, као и да је спреман да ради на томе.
Председник ХДЗ-а Човић рекао је новинарима да међусобно поверење значи да постоји Савет министара у пуном сазиву, који може радити и доносити нове законе.
"Парламентарна већина, која се препознаје кроз странке које су се данас окупиле, треба да међусобним поверењем прате једна другу у парламентарној процедури и у Представничком и Дому народа", рекао је Човић.
Он је рекао да се нада да ће до 22. августа имати употпуњен Савет министара и усвојена бар три-четири закона о којима је данас било речи.
Борјана Кришто је изјавила да је на данашњем састанку договорено да за 22. август буде заказана седница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би био разматран сет европских закона који су усаглашени.
"Ми смо кроз ово време усагласили велики сет европских закона који се налазе у парламентарној процедури, који су отишли од Савета министара ка Парламентарној скупштини БиХ. Договорили смо да за 22. август буде заказана седница Представничког дома парламента БиХ на којој би били разматрани ти закони који су већ у парламентарној процедури", рекла је Кришто након састанка.
Према њеним речима, сагласност је постигнута и о формирању радних група које би требало да раде на сету закона који се тичу владавине права, односно закона из области правосуђа у ширем смислу.
"Требало би да на нивоу Савета министара буду формиране радне групе које би подразумевале и представнике извршних тела власти са нивоа ентитета. Надам се чим би се ти закони усагласили, а већ сада су добрим делом усаглашени да би требало да се нађу на седници Савета министара и након тога да се упуте у парламентарну процедуру", навела је Кришто.
Она је нагласила да је данас договорено и да се наставља ова врста дијалога, односно разговора, тако да би пре седнице Представничког дома парламента БиХ 22. августа требало да буде одржан састанак на истом овом нивоу, чији би домаћин био председник СНСД-а Милорад Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала