- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Еволуција контроверзне лутке која је променила свет и која пуни биоскопе широм света

© AP Photo / ERIC DRAPERЛутке „Барби“
Лутке „Барби“ - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Нови филм „Барби“, о светски познатој лутки напунио је биоскопе ове недеље у САД и остварио зараду од 155 милиона долара, што би могла да буде рекордна сума на америчкој сцени за 2023. годину. Помама за овим остварењем видна је и у Србији. Како је настала ова контроверзна лутка?
Иако су њени творци критиковани због савршених пропорција које је имала и да даје лажну слику генерацијама девојчица које су се идентификовале са њом, Барби је донела и много тога доброг.
Средином прошлог века Рут Хандлер, са својим супругом Елиотом Хандлером и њиховим пријатељем Харолдом Матсоном, тражила је нову идеју за пласирање на тржиште. У то време, асортиман играчака које су девојчице имале био је прилично ограничен: или су морале да се задовоље пластичним бебама, или инфантилизованим луткама.
Међутим, посматрајући како је њена ћерка више волела да се игра са папирнатим луткама које изгледају као одрасли у односу на друге опције, Рут Хендлер је идентификовала празнину у индустрији коју би могла да попуни и креирала прву пластичну „одраслу“ лутку за девојчице.
Када је Рут Хендлер представила своју визионарску идеју својим партнерима у Мателу, обојица су је одбацили, тврдећи да родитељи не би желели да купују својим ћеркама лутке са пропорцијама и физичким карактеристикама одрасле жене. Непотребно је рећи да су обојица погрешили и да ће време на крају показати како је Рут била у праву.

Како је „рођена“ Барби?

Након што је Џек Рајан дизајнирао тело лутке без сексуалних конотација, а Шарлот Џонсон креирала прву колекцију одеће за нови Маттел производ, Барби је дебитовала на америчком међународном сајму играчака 9. марта 1959. године. Нова лутка са плавом косом и купаћим костимом са зебрастим узорком брзо је освојила публику, продавши се у 350.000 примерака током прве године.
Рут Хендлер је изабрала „Барби“ као име за лутку у част своје ћерке Барбаре, а исто тако је 1961. године Барбиног дечка назвала „Кен“ по свом сину Кенету. Поред тога што су јој дали романтичног партнера, креатори компаније Маттел измислили су читаву причу за лутку: Барбара Милисент Робертс је рођена у Вилоусу, измишљеном граду у Висконсину, где је похађала средњу школу. Убрзо након тога, почела је да ради као модел (њена прва професија) и упознала Кена. 1963. бренд је за Барби створена и најбољу пријатељицу Миџ, а годину дана касније стигла је њена млађа сестра Скипер.

Еволуција Барбике: Главни мото – Можеш бити шта год пожелиш

Барби је како ће се испоставити обележити индустрију играчака за девојчице, јер их је овај објекат по први пут позвао да пројектују будућу верзију себе или да сањају о будућности која нема везе са бригом о пластичној беби или крпеној лутки. Барби је представљала „модну икону“ и од почетка је замишљена као лутка која је заступала мото „можеш бити шта год пожелиш“.
Међутим, нису се сви осећали подједнако укључени у свет Барби и бренд је жестоко критикован јер је створио искључиво „бели“ универзум. Као одговор, Мател је 1968. лансирао Кристи, Барбиног првог афроамеричког пријатеља. Чак и тако, требало јој је више од деценије да угледа светлост дана, у пратњи прве латино Барби, 1980. године.
Током година, креирани су нови модели са различитим бојама коже и косе, који су направили велики искорак у разноликости 2010-их када је Мател дизајнирао прву Барби са хиџабом (2017), прву родно неутралну Барби (2018) и прве Барби лутке у инвалидским колицима, са протетском ногом и слушним апаратом (2020).
И поред свега, Барби је од свог рођења добила безброј критика да представља жену потпуно нереалних физичких пропорција, али и да води потпуно материјалистички начин живот, посвећену сакупљању одеће, кућа и аутомобила. Са доласком 21. века, Мател је покушао да исправи неправду редизајнирањем лутке и стварањем новог калупа са мањим грудима, ширим струком и ужим боковима.

Независна жена са више од 200 професија

С друге стране, појава Барбике 50-их година 20. века, донела је и много позитивних ствари. Она је на свет дошла као модел независне жене, финансијски стабилне и не условљене њеним сентименталним партнером Кеном, пише Национална географија.
Током година, Барбика је обављала традиционално мушка занимања, била је астронаут 1965. године, тринаест година пре него што су жене примљене у Насин корпус, хирург 1973. године, када је мање од 10 посто свих лекара било женског рода, али и војник војске Сједињених Држава, председнички кандидат, ветеринар, модни дизајнер, учитељ, истраживач и амбасадор Уницефа итд.
Овакав приступ је омогућио девојкама које су се играле са Барбиком да се пројектују као будуће жене оријентисане на каријеру и да уграде у себе идеју да жена, „може бити шта год пожели“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала