- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нема легенде без жртве

© Фото : ФИБАЈелена Брукс и Соња Васић
Јелена Брукс и Соња Васић - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
„Јелена, извини и хвала“, требало би Србија да каже Јелени Брукс због велике жртве за национални дрес који је обукла три месеца после порођаја и који је како каже изнад свега. Тужно је, међутим, што је о њеном херојству почело да се прича тек када су кошаркаши почели да траже оправдања због којих су спречени да наступају за Србију.
Због тога сви они који нису довољно ценили женску кошарку Јелени дугују наклон и извињење. Када је Никола Јокић пре две године донео одлуку да не игра за Србију током лета, Јелена Брукс рекла је да свако има свој разлог и није желела да је било ко поистовећује са првом звездом Денвера.
Две године касније Никола је још једном одбио Србију за коју је Јелена увек била ту. Те 2019. године Јелена Брукс је са бебом од три месеца у наручју отишла на припреме са репрезентацијом Србије.
„Имала сам подршку свих, од породице до Кошаркашког савеза Србије који ми је изашао у сусрет и дозволио да супруг и син буду уз мене све време на припремама. Супруг је тренирао са мном и враћао ме у форму, док су моји родитељи чували Матеа. Трудила сам се да га дојим докле год сам могла. На припремама је у почетку био пакао, али сам знала да да кроз то морам да прођем“, рекла је тада Јелена за „Политику“.
Никола Јокић Србија - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
СПОРТ
Пешић о Јокићу: „Није спреман да преузме одговорност“
Српска кошаркашица рекла је да је то морала да прође, али заправо није било морање, већ њена жеља и воља која је у таквом моменту била равна херојском чину који је од Јелене направио легенду.
„Тренирала је током целе трудноће, одмарала је само у осмом месецу. У деветом је наставила, јер је знала да је само порођај природним путем знак да ће се брзо вратити на терен. Она је зацртала да ће играти Европско првенство. После два месеца је рекла доктору да јој смета рана и да би то могао да буде проблем, међутим он је охрабрио речима да "то није ништа и да све иде из главе". Доктор који јој је водио трудноћу био јој је велика подршка“, рекла је једном приликом Јеленина мајка Љубица.
Четири године пре него што је постала мајка Јелена се окитила златном медаљом са Европског првенства, а исти успех поновила је у националном дресу и када је њен син Матео имао три године.
„Мене су родитељи тако васпитавали да је репрезентација изнад свега. Ишла сам и повређена на припреме које су трајале два и по месеца. Игра се у иностранству, али се живи за Србију, за наш тим“, рекла је Јелена када је почело да се говори о њеном херојству.
Пре две године, велика капитенка Јелена одлучила је да национални дрес Србије повери некој младој нади и да заврши репрезентативну каријеру. Нашој земљи донела је много радости, успеха и медаља.
Била би она велика и да није са бебом изашла на терен, али такав чин изузетна је реткост. Србија може да се похвали још једном таквом јунакињом, одбојкашицом Бојаном Дрчом која је после порођаја одлучила да се врати на терен и то да заигра боље него икада.
На Светском првенству у одбојци прошле године једна од најистакнутијих играчица спрског тима била је управо Бојана Дрча која игра на позицији техничара и дуго је била у плану Маје Огњеновић. Када је дошао ред на њу да се више истакне, Бојана је пре свега била мама малом Рељи и није знала да ли ће моћи на прави начин да допринесе репрезентацији, али успела је!
Премашила је Бојана и своја очекивања и била је једна од најзаслужнијих за златну медаљу.
„Наравно да ми значи. У суштини када сам се враћала одбојци после порођаја имала сам жељу само што више да играм, било ми је тешко да помислим да сам сад мама и да сам завршила са претходних животом када је реч о одбојци. Имала сам огромну жељу да се вратим у репрезентацију, иако нисам имала представу о томе да ли ће Маја бити ту. Једноставно волим да играм за репрезентацију, коцкице су се поклопиле, прија ми што ми је указана прилика да се покажем у најбољем светлу“, рекла је Дрча за Спутњик после освајања златног одличја.
Још једна мама и још један херој у женском српском спорту. Нажалост, мало је примера њиховим колега које су приватне разлоге и умор наводили као оправдање за изостанак из репрезентације.
Никога не треба кривити, али истина је да после вести да Никола Јокић неће играти за репрезентацију, а да на списку нема ни Василија Мицића и Николе Калинића морамо да се сетимо како Јелена и Бојана нису знале шта је умор јер та реч не може да се нађе у истој реченици са репрезентацијом.
Никола Миротић договорио се са Партизаном и само се чекао моменат када ће се један од највећих уговора у историји српске кошарке потврдити, међутим уместо тога стигла је Николина порука о одустајању.
Прослављени кошаркаш желео је да игра у Србији, али није могао да се носи са претњама које су му стизале везане за њега и породицу. Не може да буде пријатно ниједном спортисти када му се прети, али је то нажалост постала свакодневница у спорту.
Ретки су примери кошаркаша или фудбалера, тенисера или одбојкаша који се нису сусрели са претњама, а опет су сви они који су их добијали уредно облачили дрес и истрчавали на терен.
Јелена и Бојана постале су легенде српског спорта због својих успеха, али и жртве које су поднеле због српског дреса. Жртву нису могли да поднесу ни Јокић ни Миротић иако им се нација радовала као што се дете радује слаткишу.
Нико не треба да их криви јер нисмо у тој кожи и не знамо како је бити тако велики шампион, али имамо право као нација да будемо тужни и разочарани.
Имамо право да питамо зашто и да ли су те жртве толико велике и шта може да буде веће од одлуке да тренирате у деветом месецу трудноће и на припреме са репрезентацијом кренете са тромесечном бебом?
Шта може да буде веће од тога да постанете мајка и одлучите да поново обучете дрес јер знате да сте потребни Србији? Одговор је ништа, али само ако питате Јелену и Бојану.
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
СПОРТ
„Добро је да знате шта Светислав Пешић каже“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала