- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Објављено којим земљама прете суперћелијске олује: Могућ и торнадо

© AP Photo / Charles Rex ArbogastНевреме
Невреме - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Док је у Србији данас ведро, уз право летње време и температуре и преко 35 степени, наш регион се припрема за веома снажне олује.
Тако је за северне пределе Италије, већи део Словеније и Аустрије и запад Мађарске издат највећи степен упозорења на олује.
У овим пределима крајем дана доћи ће до развоја снажних олујних и грмљавинских система са обилним пљусковима и градом.
Могућа је и појава суперћелијских олуја, уз разоран град, оркански ветар преко 120 километара на сат, уз јаке громове.
На појединим локацијама пало би и преко 50 мм кише у веома кратком временском интервалу, уз поплаве и бујице, пише Телеграф.
Град и оркански ветар могли би да направе и огромну материјалну штету.
Оно што посебно забрањива је и опасност од појава торнада, нарочито на северу Италије, а од морских пијавица на северном Јадрану.
На удару грмљавинских олуја наћи ће се и северозападни део Хрватске пред крај дана, али је опасност за степен мања у односу на Словенију и Италију. Ипак, овај део Хрватске такође ће се наћи на удару веома обилних пљускова и јаких громова, уз локалну појаву града.
Сви ови предели налазе се под утицајем циклона са севера Италије и хладног фронта, а долазак знатно свежије ваздушне масе изнад веома топле подлоге и атмосфере може да одреагује и више него бурно.
Добра вест је да се ови олујни системи у Србији не очекују. Ипак, због њихове близине нашој земљи, у току вечери би ређа грмљавина и пљусак својим ободним делом могли да захвате север и северозапад Бачке.
У Србији и у уторак врело, уз температуре до 40 степени, а хладни фронт до северозапада стиже увече, а у среду током дана и до осталих предела, уз опасност од јаких непогода.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала