- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Отказано такмичење у печењу прасића: Да ли је разлог протест вегана или афричка куга

© Sputnik / Радоје ПантовићПрасе на ражњу
Прасе на ражњу - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Манифестација „Сепра фест“ која је по први пут требала да се одржи у Аранђеловцу, а у оквиру које је планирано одржавање такмичeња у печењу прасића је отказана.
Званичан разлог за отказивање је, како су навели организатори, афричка куга свиња, које на територији Аранђеловца нема, притом су, додају, сви прасићи прошли ветеринарске прегледе.
„Све је било спремно. Пријавили смо екипу, спремили прасе, али напрасно је све отказано и вратили смо се одакле смо дошли. Спекулише се шта је прави разлог, али нама нико ништа није рекао конкретно. Знам само да је печење прасета у српској традицији и да то било који појединац не може да искорени. Нисмо ми рођени на Хавајима, па да окрећемо кокос на ражњу“, казао је за РИНУ један од потенцијалних учесника неодржаног „Сепра феста“.
Иначе, док је трајала промоција „Сепра феста“, удружење вегана је упутило саопштење за јавност и писмо председнику општине Аранђеловац са захтевом да се обустави пружање подршке том догађају, јер, како су навели, „убијање недужних животиња уз песму и забаву није догађај који би градска општина требало да подржи“.
„Ако се наша традиција заснива на патњи и ускраћивању слободе, да ли можемо изградити друштво без насиља? Забрињавајућа је чињеница да сматрате да нешто овако сурово може изградити традицију и публику, али је још горе да се у 21. веку започиње нова традиција која укључује насиље и ризична је по саму животну средину. На овом скупу, по информацијама до којих смо дошли, биће велики број учесника, а сваки тим подразумева мртво прасе и активно огњиште. Убиство и употреба ради забаве великог броја младунаца старости између 6 и 12 месеци не само да није етички, већ је и еколошки врло забрињавајуће“, наводи се између осталог у писму вегана упућеном председнику општине Аранђеловац.
Након објаве у медијима да је због Веге заједнице отказана ова манифестација, ова непрофитна организација реаговала је на чланке објављене на бројним порталима и упутила демант.
„Веге заједница није покренула тужбу нити пријавила Републичкој инспекцији за ветерину овај догађај. Ми смо упутили отворено писмо кабинету председника општине и туристичкој организацији Аранђеловац. Како смо добили информације из Републичког завода за ветерину у Шумадијском округу, први случај афричке куге забележен је 19. 7. 2023. године и ова манифестације је пре свега забрањена из безбедносних разлога по грађане“, наводи се у деманту Веге заједнице, преноси Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала