- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Путница из Подгорице хтела да унесе у авион још нешто забрањено: Провукле се само плинске боце

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаВыдача багажа в аэропорту "Шереметьево"
Выдача багажа в аэропорту Шереметьево - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Жена на спорном лету из Подгорице за Београд није преносила кухињске боце са плином, она је контрадиверзиону контролу у аеродромској згради прошла са две мање боце са плином за камповање. Те боце не представљају ризик, јер не могу саме од себе да експлодирају у авиону.
Ово за Спутњик каже уредник портала "Танго Сикс" Петар Војиновић и додаје:
„Људско око је поглешило, али систем контроле који се примењује на аеродромима и даље је најбезбеднији у било ком виду саобраћаја“.
Жена се укрцала на лет "Ер Србија" са две плинске боце у петак, 21. јула, авион је полетео након што су јој, када се већ укрцала, одузете спорне боце. Војиновић, чији је портал имао увид у сва дешавања на подгоричком аеродрому за Спутњик открива важан детаљ овог случаја:
„Приликом скенирања ручног пртљага, који је у овом случају био проблем, особе које су обучене гледају у монитор машина које скенирају. Дошло је до идентификације једног другог недозвољеног предмета код исте путнице. Дакле, у тој торби већ је пронађен један недозвољени предмет. Он је извађен из пртљага, али су оператеру промакла друга два недозвољена предмета, спорне плинске боце“.
Војиновић додаје да је при уласку у авион путница сама пријавила да их поседује, тада је позвана полиција, боце су избачене и пут настављен без проблема.
© Небојша ПоповићАеродром "Подгорица"
Аеродром Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Аеродром "Подгорица"

Боце у авиону нису опасност

Он додаје да је минимална вероватноћа да дође до проблема, да су боце остале у ваздухоплову,. Пре свега, оне не могу саме од себе да експлодирају у авиону.
„Једино може доћи до проблема ако ти канистери имају лоше вентиле, ако нису затворени како треба. Дакле, свакако би била екстремно мала вероватноћа да се било шта догоди. Следећи разлог проблематике забране таквих артикала је пре свега у домену тероризма, опет не зато што је могуће да ти објекти експлодирају, већ могу да се искористе као оружје, на разне начине“.
Наш саговорник подсећа да су правила обезбеђивања аеродрома, приликом уласка и скенирање недозвољених артикала, пооштрени када је 2001. године дошло до терористичких напада у Њујорку. Фокус је и даље на томе, на већини аеродрома у свету, јер су се терористички напади поновили.
Он додаје да догађај у Подгорици јесте занимљива, необична вест, али само зато што је јединствена, систем функционише добро.
Стотине хиљада торби пролази сваки да и никада нисмо имали причу о бомби или биле чему другом у Европи. Када би овај догађај ставили у контекст чињеничног дешавања данима, могли бисмо да констатујемо да, конкретно аеродроми у Црној Гори то нису имали никада. Никада није полетео авион са аеродрома из те земље да је имао такав инцидент“.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПосле одузимања плинских боца, авион „Ер Србије“ је полетео
Авион „Ер Србије“ - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
После одузимања плинских боца, авион „Ер Србије“ је полетео

Да ли ће аеродром трпети последице

Медији преносе да би аеродром у Подгорици због овог инцидента могао да трпи последице, па чак и да изгуби међународни сертификат, што би било погубно за туризам Црне Горе. Војиновић каже да о томе нема ни говора.
Не може да се догоди да престану да раде, код ваздухопловне регулативе, па и у области обезбеђивања аеродрома, принцип је превентива, а не кажњавање. Они су казнили оператера по подразумеваном ценовнику, правилнику кажњавања који регулатор има, али важно је и да ће сада све да буде истражено, да се отклоне пропусти“.
На крају разговора за Спутњик овај одличан познавалац авијације каже да не треба заборавити да непосредни систем скенирања пртљага људским оком није аутоматизован процес, већ мапира, по разним принципима категоризује, оно што имамо у торби.
„Људско око то тумачи, људски фактор може да закаже у сваком послу, због радног опетећења. Док сада причамо, можемо да станемо, да размислимо, али када постоје десетине хиљада људи који журе, чије се торбе само смењују, људско око понекад може да погреши“, каже Војиновић.
Службеник на контрадиверзионој контроли путника и ручног пртљага на Аеродрому Подгорица кажњен је са 150 евра.
На дан инцидента на аеродрому се затекао и премијер Црне Горе Дритан Абазовић који је поручио јавности да не наседа на јефтину пропаганду, да све функционише у најбољем реду и да земља иде ка рекордној туристичкој сезони.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала