- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Седам грешака којима се скраћује животни век клима-уређаја

CC BY 2.0 / Aaron Yoo / Lr43_L1001054Клима уређај
Клима уређај - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Како би вас максимално служили и оптимално расхлађивали, клима-уређаји се морају одржавати и због тога би требало пазити на одређена правила у њиховом раду. Избегавајте следећих седам грешака како би клима могла да вас расхлади онако како треба.

1. Не мењате или не чистите филтере на клима-уређају

Филтере на клима-уређају требало би мењати или чистити једном годишње. Због неочишћених филтера ваздух ће слабије циркулисати, а клима-уређај може и да се поквари. Осим тога, због прљавих филтера можете добити и већи рачун за струју, а тај пропуст скратиће и век трајања уређаја.

2. Не радите годишњи сервис клима-уређаја

Једном годишње очистите клима-уређај. Тај посао можете обавити сами помоћу видео упутства који ћете пронаћи на интернету или још боље, позовите професионалце. Годишње одржавање клима-уређаја потребно је како би састав за расхлађивање радио максимално ефикасно.

3. Немате подесиви термостат

Ако имате климу с подесивим термостатом, она ће се аутоматски регулисати на температуру која је 7 до максимално 10 степени нижа од оне спољне. Тако ће вам рачуни за струју бити мањи јер ће се трошити мање електричне енергије. Такође, уколико оставите клима-уређај укључен и када нисте код куће, увек оставите да клима ради на пар степени више него када сте код куће.

4. Постављате термостат на прениску температуру

Истраживања су показала да је људско тело способно да се прилагоди високим или ниским температурама прилично брзо, у року од једне или две седмице. Када још узмете у обзир да ће вам рачуни за струју бити мањи ако клима-уређај држите на вишој температури и да ћете ређим коришћењем климе допринети и очувању околине, период прилагођавања се и те како исплати.
Зато ће бити оптимално ако клима-уређај, када је напољу више од 30 степени Целзијуса, ради на 26 или више степени, пише портал „Задовољна.хр“.

5. Не користите вентилатор

Било какав вентилатор помоћи ће да ваздух који циркулише кроз ваш дом буде пријатнији. Ако имате вентилатор, клима-уређај ће мање радити, а самим тиме и дуже трајати. Обратите пажњу на то да се крилца на вентилатору током лета окрећу супротно од смера казаљке на сату јер ће тако ваздух боље циркулисати.

6. Вентилациона крилца или термостат нису добро постављени

Ако светлост с лампе већи део дана удара у термостат, то може да поремети очитавање термостата и узрокује да клима-уређај не ради максимално добро, чак и ако вам је у просторији пријатно. Нарочито ако нисте ту током дана, можда нећете приметити да се клима превише напреже како би расхладила простор због неправилности у раду термостата. Блокирање вентилационих крилаца намештајем или завесама такође ограничава циркулацију ваздуха. Зато пазите да вентилациона крилца ничим не буду блокирана.

7. Не спуштате ролетне и не навлачите завесе

Сунчева светлост је непријатељ вашег клима-уређаја. Ако спустите ролетне и/или навучете завесе како бисте спречили улазак сунчевих зрака у просторију, такође ћете заштити собу од сунчеве топлоте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала