- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Војсци Србије стигло 66 „хамвија“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСлужбени пас и његов водич крај оклопног возила Војске Србије „Хамер”
Службени пас и његов водич крај оклопног возила Војске Србије „Хамер” - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
Пратите нас
Војска Србије добила је 66 лаких оклопних возила „хамви“, познатих и као „Хамер“, купљених преко комерцијалног уговора са америчком компанијом АМ Џенерал.
Америчка амбасада у Србији објавила је на свом Инстаграм* каналу да су возила у касарни у Панчеву и да ће бити коришћена, између осталог, за потребе учешћа у међународним мировним мисијама. Амбасада САД објавила је и снимак допремања Хамвија преко аеродрома „Никола Тесла“.
„Ово нису само америчка возила, ово је НАТО стандард. Када видите с ким је Војска Србије распоређена у мировним мисијама, а партнери у Либану су Шпанија и Италија, а на Синају то су САД, оно што нам је заједничко то је НАТО стандард. Поседовање оваквих возила омогућава Србији да буде део било које мировне мисије широм света, да брзо реагује, као и да буде распоређена раме уз раме са својим партнерима“, наводи Амбасада САД.
У саопштењу се додаје да ће та најновија набавка Србији омогућити „не само да буде ефикасна у пословима чувања мира у свету, већ и да је то одличан први корак у остваривању интероперабилности с Војском САД“.
Како је објавила Балканска безбедносна мрежа, ово је први део од укупно 118 возила „хамви“ колико је Србија купила. Реч је о чисто комерцијалном послу, за разлику од таквих возила које су САД донирале Србији пре десетак година.
САД су 2012. и 2017. године дале Војсци Србије укупно 40 возила тог типа, а Војска их је користила углавном у тадашњој Специјалној бригади (батаљон у Панчеву) и у 31. пешадијском батаљону из Зајечара, у саставу Треће бригаде Копнене војске.
По појединим информацијама, „хамвији“ ће бити наоружани средствима из домаћих војних фабрика. Планирано је да нови примерци буду опремљени митраљезом калибра 12,7 милиметара или аутоматским бацачем граната постављеним на универзалном носачу, наводи Балканска безбедносна мрежа.
„Хамви“ је вишенаменско лако оклопљено борбено возило точкаш, које је врло популарно и користе га многе војске у свету и готово све формације у окружењу Србије. Због своје релативно слабе оклопне заштите, „хамви“ се углавном користи у специјалним или војно-полицијским јединицама, као и за учешће у мировним операцијама.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Турски дрон „Бајрактар“ ТБ-2  - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
СРБИЈА
Турски Бајрактари паркирани у Приштини – шта је циљ наоружавања Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала