Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Девет месеци после скидања униформе: У косовску полицију у Северној Митровици враћа се 45 Срба

© AP Photo / Marjan VuceticКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
У полицијској станици Северна Митровица од данас почињу са радом 74 нова полицајца од којих ће 45 бити Срби, потврдио је заменик командира Северне полицијске станице Ветон Ељшани.
Припадници Срба су почетком новембра напустили косовску полицију на северу Косова и Метохије након одлука из Приштине где им се наређује да примене одлуку од скидању таблица са ауомобила које су регистроване српским регистарским ознакама, а које на себи имају акрониме градова на Косову и Метохији.
Након напуштања Срба, послате су јединице из остатка Косова које су састављене од Албанаца.
Од укупно 74 нова полицајца, који су данас почели са радом, сви потичу из неалбанских заједница. Срба је 45, 16 је Бошњака, три Турчина и осам припадника из ромске, ашкалијске и египћанске заједнице.
Ељшани је истакао да су нови српски полицајци у тзв. косовској полицијској служби из различитих крајева Косова, а да их је највише из општина са севера, из Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока.
Они ће на почетку обављати практичну обуку на терену заједно са осталим полицајцима који су већ на северу Косова и Метохије.
„Сада се кроз практичан рад додатно обучавају за рад у патролама и на другим потребним задацима. Они ће се и наредна два, три месеца обучавати”, истакао је Ељшани.
Ови полицајци су део групе од 418 свршених кадета, а у току је и нови конкурс за пријем нових полицајаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала