- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Временске непогоде у раљама теорија завера | Енергија Спутњика

© Sputnik / Радмила Ценић АлкалајБеоград
Београд - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
Суперћелијске олује, оркански ветрови, пијавице, торнада... оборено дрвеће, однети кровови, уништени усеви, велика материјална штета и људске жртве.
Ово су само делови наслова у медијима ових дана. На порталима, друштвеним мрежама и ТВ екранима смењују се слике и видео снимци застрашујућих последица временских непогода. Званичници упозоравају на црвени, наранџасти или жути метеоаларм, прогнозирају се велике количине падавина у кратком временском року, најављује град.
Човек је уплашен. Лекари указују да временске неприлике утичу и на здраве а не само болесне људе.
А страх тражи одговоре. И, као код свих феномена, најзгодније објашњење је позвати се на теорије завере. Још од бомбардовања 1999. године, када се у Србији свако вече небо разведравало у сумрак, пре него што стигну НАТО авиони, што су многи тумачили као дело људи а не природни феномен.
Готово је извесно да иза свих тих временских „прилика” - климатских промена - стоји човек. Питање је на који начин људи утичу на временске обрасце: кроз геонжењеринг или повећање емисија угљен-диоксида. Геоинжењеринг је специфично зрачење моћних радио таласа у јоносферу, може изазвати загревање и „подизање“ Земљине јоносфере, што се може се користити за контролу временских прилика (најпознатији пројекат ХААРП), писао је почетком године Вилијам Енгдал, амерички писац који живи у Немачкој а за себе каже да је „економски истраживач, историчар и слободни новинар”. По његовим речима ХААРП се већ 70 година, деценијама дакле, у тајности развијан од стране војних и обавештајних агенција САД.
И научници указују да су чак четири климатска рекорда оборена до сада овог лета: најтоплији дан у историји, најтоплији јун у свету, екстремне топлотне осцилације мора, рекордно низак антарктички морски лед. И, закључују да је све ово резултат климатских промена и глобалног загревања.
О томе да ли је реч о геоинжењерингу, последицама индустријализације и утицаја човека на брже загревање планете или је реч о сасвим природним појавама, које су се дешавале и раније кроз историју Земље, а на које, евентуално, утичу нека васионска дешавања, попут промена на Сунцу, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са метеорологом Недељком Тодоровићем.
Енергија Спутњика, 25.7.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала