- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: НАТО се упушта у опасне активности у Украјини

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО војници
НАТО војници - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
Русија сматра да НАТО све више учествује у опасним акцијама против Русије у сукобу у Украјини, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин на маргинама Самита УН о прехрамбеним системима у Риму.
„Знамо да постоји план да се седница савета Украјина-НАТО одржи 26. јула. Пажљиво пратимо како ће се догађаји одвијати… Сматрамо да НАТО отворено учествује у војној конфронтацији у Украјини против Русије, већ је непосредан учесник у тим акцијама. Може доћи до све већег увлачења војног блока НАТО-а у акције, које доводе до велике регионалне напетости што је опасно. Ми сматрамо да су такве ствари недопустиве", рекоа је он.
Споразум о житу, који је прекинут 17. јула, не може бити настављен без Москве.
„Преговори о наставку споразума о житу нису у току. Јасно смо изнели свој став", додао је Вершињин.
Портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску рекла је у недељу да ће 26. јула у Бриселу бити одржан састанак Савета Украјина-НАТО на нивоу амбасадора, а његове главне теме биће раскид споразума о житу и могућност наставка извоза жита из Украјине преко Црног мора.
Савет Украјина-НАТО формиран је на самиту НАТО-а у Виљнусу 12. јула. Његова главна карактеристика била је чињеница да Украјина може самостално да сазива састанке ако је потребно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала