- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сеничић о ситуацији на Родосу: Агенције враћају новац само уколико је уведено ванредно стање

CC0 / Pixabay / Туризам
Туризам - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
Туристима који би желели да одустану од путовања на Родос, туристичке агенције нису дужне да врате уплаћени новац, уколико је пут био планиран на север тог острва, где нема пожара, изјавио је данас директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић.
Он је, у изјави за Танјуг, указао да у Грчкој није уведено ванредно стање, што је међународни стандард да би се испуниле неке уговорне обавезе, укључујући обавезе туристичких агенција.
Иако је ситуација на самом Родосу још увек доста компликована, Сеничић је објаснио да се пожар развио на југоисточном делу острва, које није претерано занимљиво српским туристима.
„Ми смо у тренутку избијања пожара на том делу острва имали 34 госта. Наши гости се налазе на северу Родоса. Родос је иначе јако велико острво, удаљени су око педесетак километара од места где се пожар гаси. Сви се налазе у околини главног града Родоса. Ситуација на северу је потпуно регуларна, аеродром ради потпуно нормално, људи проводе своје одморе онако како су планирали, уз један опрез“, рекао је он и додао да уколико дође до било какве промене ситуације, сви ће бити спремни да реагују.
Како је навео, 24 особе које су биле евакуисане из објеката у јужном делу острва, биле су доведене до главног града Родоса и смештени у колективном смештају који је држава Грчка обезбедила, након чега су, у врло кратком року, туристичке агенције успеле да обезбеде заменски смештај.
„Један од тих путника је изразио жељу да се врати, што је представљало проблем из разлога што је центар сезоне и да нема довољно места у авионима, али је њих 13, уз ангажовање њихове туристичке агенције која их је одвела, враћено јуче назад“, истакао је директор ЈУТЕ и додао да су остали путници изразили жељу да остану и заврше свој одмор, када су видели каква је ситуација не северу острва.
Нагласио је да путник сам доноси одлуку да ли жели да путује, сходно информацијама које има, а да је на туристичким агенцијама да упозоре путнике који су услови за раскид уговора.

Срби на 50 километара од пожара

Како је објаснио, путник увек може да одустане од путовања, чак и на дан пута у крајњем случају, само је питање под којим условима се то дешава.
„Постоје уговорне обавезе и наравно да је пре свега заштита здравља и њихових живота у питању, и сигурно да никоме не пада на памет да људе шаље тамо где је ситуација опасна. Говоримо о делу острва које је педесетак километара удаљено, где се налази 99 посто наших путника. Свакако да нећемо нудити објекте који се налазе близу ове регије и да ће људи који су евентуално то уплатили, добити могућност да то замене“, објаснио је он.
Сеничић каже да, када је реч о путницима који треба да иду на северни део острва, с обзиром да није уведено ванредно стање, туристичке агенције нису у ситуацији да врате новац уколико путници откажу путовање, јер грчки хотелијери неће вратити новац за услуге које су већ унапред плаћене, као ни авио превозници који регуларно лете и слећу на аеродром на Родосу.
Нагласио је да је ситуација на северу, где путници треба да дођу, потпуно под контролом и тамо људи нормално обављају свакодневне активности.
„Јуче смо имали редовну линију Ер Србије која је отишла на Родос, пун авион у одласку и пун авион у повратку. Људи који су по плану требали да се врате су се вратили“, напоменуо је он.
Када је реч о страним путницима који на аеродромима чекају авионе који ће доћи по њих, Сеничић каже да су то путници који су своје одморе резервисали управо на делу острва које је погођено пожаром, јер путници из Западне Европе бораве најчешће на југоисточном делу острва и у том смислу нема заменских капацитета за њих.
„Са друге стране, ми у нашим условима немамо ниједан производ осигуравајућих друштава које покрива овакву врсту штете која може да настане или туристичким агенцијама или путницима“, додао је он.

Трошкови заменској смештаја на туристичким агенцијама

Напомиње да су сви трошкови који се односе на заменски смештај и повраћај путника пали на терет туристичких агенција, за људе који су били у делу острва Родос које је погођено пожаром.
„Уколико би сви наши путници били животно угрожени на том острву, ја сам сигуран да бисмо онда заједнички са државом организовали некакве летове где бисмо људе што пре вратили у Србију, али заиста то није случај и не треба дизати тензију када је реч о северном делу острва Родос“, рекао је Сеничић.
Он је нагласио да, уколико неко одлучи да одустане од путовања, по важећим прописима, агенција има право да наплати све стварне трошкове, који су изузетно велики, од 85 до 100 одсто уплаћеног износа.
Истакао је и члан Закона 107 потврђује да у случају елементарне непогоде, путник може да одустане од путовања, али исто тако, додаје он, на крају тог члана Закона јасно стоји да агенција има право да наплати све стварне трошкове.
„Ја у овом тренутку од информација које имам са лица места, јесте да су путници који бораве на северу острва на екскурзијама, плажама, да потпуно нормалне бораве на острву“, изјавио је он и додао да сматра да нико не треба да путује уколико има велики страх да нешто може да се деси, али треба бити свестан трошкова отказивања пута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала