- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Карабаху нарушен режим прекида ватре

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаГрад Бердзор у Лачинском региону Нагорно Карабаха
Град Бердзор у Лачинском региону Нагорно Карабаха - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
Кршење режима прекида ватре забележено је у зони одговорности руских мировних снага Лачинском коридору у Нагорно-Карабаху, није било жртава, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се наводи, команда руског мировног контингента заједно са азербејџанском и јерменском страном покренула је истрагу.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Крајем септембра 2020. у Нагорно-Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигнут 10. новембра 2020.
Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
Августа прошле године поново је дошло до ескалације напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба.
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
СВЕТ
Пашињан: Јереван спреман да призна Карабах као део Азербејџана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала