- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници на самоходном артиљеријском оруђу 2С9 нона у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Рогов: На резерве украјинских трупа у Запорошкој области изведен јак ваздушни напад

Пратите нас
У току је 517. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска наставља да одбија све нападе украјинских снага дуж целе линије фронта. Противник трпи велике губитке. Експлозије су одјекнуле у Житомирској области и Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:21 25.07.2023
У зону СВО стигао је нови контингент руских бораца. Они су полетели са аеродрома у Грозном, а према речима чеченског лидера Рамзана Кадирова међу борцима нису само Чечени него и добровољци из других делова Русије.
19:11 25.07.2023
Сједињене Америчке Државе издвојиће нови пакет војне помоћи за Украјину вредан 400 милиона долара који ће, између осталог, укључивати муницију за системе наоружања „НАСАМС“ и „хајмарс“, наводи се у саопштењу Пентагона.
Како се наводи, нови пакет помоћи ће укључивати ракете за системе ПВО „патриот“, противваздушне ракетне системе „НАСАМС“ и „хајмарс“, преносиве ПВО системе „стингер“, као и артиљеријску муницију различитог калибра.
САД у оквиру нове транше војне помоћи такође намеравају да Кијеву предају 32 оклопна транспортера „страјкер“, дронове „хорнет“, невођене авионске ракете „хидра 70“, противтенковске системе „џавелин“, уређаје за ноћно осматрање, резервне делове, термовизоре и патроне за стрељачко оружје.
17:25 25.07.2023
На резерве украјинских трупа у Запорошкој области изведен је јак ваздушни напад, изјавио је за Спутњик шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
„Наше Ваздушно-космичке снаге задале су огроман ударац резервама бораца Оружаних снага Украјине у Запорожју. Навођене бомбе ФАБ-250М62 са модулима за планирање и корекцију погодиле су хангар са техником и муницијом између Новоандрејевке и Нестерјанке, седам километара од Орехова“, написао је Рогов на свом Телеграму.
16:55 25.07.2023
Командант копнених снага украјинске војске Александар Сирски посетио је положаје Оружаних снага код Артјомовска (Бахмута) и Красног Лимана.
„Због сложене и противречне ситуације на бахмутском (артјомовском) и лиманском (краснолиманском) правцу, морали смо да коригујемо наше планове“, написао је Сирски на свом Телеграму.
Подсетимо, лидер ДНР Денис Пушилин је 19. јула саопштио да се у артјомовском правцу ситуација стабилизовала.
Најактивнији је краснолимански правац, где је уништен велики број живе силе противника и освојен низ положаја, додао је он.
Сирски је 18. јула у интервјуу за Би-Би-Си изјавио да украјинска војска није у стању да постигне брзе резултате у контраофанзиви, рекавши да је то практично немогуће.
16:54 25.07.2023
У Њујорку ће сутра бити одржана седница СБ УН поводом изласка Русије из прехрамбеног споразума, изјавила је амбасадор Велике Британије у светској организацији Барбара Вудворд.
С тим у вези, шеф Форин офиса Џејмс Клеверли је рекао да ће Британија изнети став да би Русија могла да буде претња цивилним бродовима у Црном мору с циљем да спречи извоз хране из Украјине.
"Уједињено Краљевство полази од тога да Русија може да прошири акције спречавања извоза хране из Украјине тако што ће циљати цивилне бродове у Црном мору. Обратићемо пажњу на то узнемирујуће понашање у Савету безбедности УН", навео је он и поново позвао Москву да почне поново да примењује прехрамбени споразум.
16:42 25.07.2023
У Шпанији је обуку прошло око 1.900 украјинских војника, саопштило је Министарство одбране ове земље.
В.д. министра одбране Маргарита Роблес посетила је војнике Оружаних снага Украјине који се налазе на обуци у Пешадијској академији Толедо.
Она је навела да се ради о тренутно фундаменталној обуци, јер су „губици у Украјине веома велики због контраофанзиве“.
У саопштењу се додаје да је у уторак у Украјину стигла војна болница коју је послала Шпанија.
16:42 25.07.2023
Немачка војска је крајње незадовољна начином на који Оружане снаге Украјине воде борбена дејства, наводи се у тајном документу Бундесвера у који је "Билд" имао увид.
У извештају се наводи да су неке јединице до те мере исцепкане да, иако предузимају одређене активности, оне нису у стању да и реализују то што се од њих очекује.
Због тога не могу да остваре ватрену премоћ што је неопходно без обзира на број војника који су обучавани на Западу и технике коју добијају.
Помиње се и тзв. украјинска борбена доктрина према којој се млади борци, обучени на Западу, слушају наређења својих команданата који не могу да функционишу онако како то прописује НАТО. На тај начин се обука коју су прошли практично анулира, наводи немачки лист.
16:28 25.07.2023
У две области Украјине проглашена је ваздушна опасност - Дњепропетровској и Харковској.
16:24 25.07.2023
Гаража са тролејбусима у Доњецку од јутрос је на удару украјинских снага. Уништено је 12 возила.
16:22 25.07.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге су под вештом командом потпуковника Бујлова ослободиле село Сергејевку;
У области Старомајорског у ДНР руске снаге одбиле су четири напада Оружаних снага Украјине;
У херсонском правцу Оружане снаге Русије убиле су до 60 украјинских војника и уништиле самоходно артиљеријско оруђе „акација“ украјинских снага;
У Запорошкој области снаге ПВО обориле су украјински војни хеликоптер Ми-24; Руске снаге уништиле су привремену базу страних плаћеника у Черкаској области;
Руске снаге су у доњецком правцу успешно одбиле осам напада Оружаних снага Украјине, губици украјинске војске износили су преко 280 бораца;
У Запорошкој области руске снаге уништиле су складишта муниције и горива две украјинске бригаде;
Руска ПВО пресрела је током протеклог дана 10 ракета „хајмарс“ и 22 украјинска дрона;
Оружане снаге Украјине изгубиле су до 140 војника и тенк у јужно-доњецком и запорошком правцу;
Руске снаге одбиле су четири напада украјинских трупа у краснолиманском правцу, убиле до 190 војника и спречиле дејства диверзантско-извиђачке групе;
У Житомирској области руске снаге уништиле су складишта муниције и наоружања допремљених у Украјину из западних земаља;
Руске снаге у ДНР погодиле су четири бригаде Оружаних снага Украјине и територијалне одбране и уништиле складиште муниције батаљона Националне гарде Украјине.
11:40 25.07.2023
Оружане снаге Русије уништиле су око 30 одсто западног наоружања и опреме коју су Оружане снаге Украјине добиле уочи почетка офанзиве, рекао је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.
Како је истакао, сада је интензитет испорука смањен, али није престао.
„Прерано је рећи да се томе већ може стати на крај", истакао је он.
Пушилин је телевизији "Русија 24" рекао да „бескрајни таласи мобилизације“ у Украјини већ „прелазе све границе“.
„Ипак, непријатељ и даље има резерве, и поред тога што се демотивисани, неспремни бацају на линију фронта. Ипак, за сада, имају прилику да бар изврше нападе, додуше неуспешне", додао је он.
08:06 25.07.2023
Украјински министар одбране Алексеј Резников рекао је да ће Кијев наставити нападе на Кримски мост, упркос чињеници да се он не користи за снабдевање руских снага.

"То је нормална тактика: уништити логистичке линије непријатеља како бисте га лишили могућности да добија више муниција, горива, хране и тако даље. Зато ћемо користити ову тактику", рекао је Резников за Си-Ен-Ен.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући речи министра одбране Украјине Алексеја Резникова, изјавила је да ће западне земље „плаћати“ овакве операције Украјине.
„А САД, Британија, заједно са ЕУ, то плаћа“, написала је дипломата на свом Телеграм каналу.
07:19 25.07.2023
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини од 400 милиона долара предвиђа испоруке 32 оклопна транспортера Страјкер, јавља АП, позивајући се на изворе.
Вашингтон ће Кијеву послати и гранате за хаубице, ракете Хидра-70, извиђачке беспилотне летелице Хорнет, муницију за противваздушне ракетне системе кратког и средњег домета Насамс, за вишецевне ракетне бацаче Хајмарс и ПВО системе Патриот. Поред тога, САД ће послати Украјини око 28 милиона метака.
Раније је Ројтерс јавио да би америчке власти могле да објаве нови пакет војне помоћи вредан 400 милиона долара 25. јула.
07:13 25.07.2023
Експлозије су одјекнуле у Житомирској области Украјине, пише украјински лист "Зеркало недеље".
Ваздушна опасност је била објављена и у Кијеву, као и у низу других региона. Медији јављају да су експлозије одјекнуле и у близини Кијева.
У Кијевској области су дејствовале снаге ПВО, рекао је начелник војне управе генерал-пуковник Сергеј Попко.
07:05 25.07.2023
Руска војска је одбила десет покушаја Оружаних снага Украјине да поврате раније изгубљене положаје у правцу Красног Лимана, рекао је портпарол групе "Центар" Александар Савчук.
Губици украјинске војске износили су више од 100 људи, док се 14 војника предало. Током борби уништена су четири пешадијска возила, три оклопна возила и један камионет.
Портпарол групе "Исток" Олег Чехов рекао је да је руски редов у бици код Времевског виступа лично открио и убио више од десет украјинских војника. Захваљујући томе, осујећен је напад Оружаних снага Украјине, руска војска је задржала своје положаје. Самоходна артиљеријска јединица Гвоздика и посада минобацача у подручју Ровнопоља уништени су у јужнодоњецком правцу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала