- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велико истраживање: Осам лоших навика могу да скрате животни век за више од 20 година

CC0 / Pixabay / Главобоља — илустрација
Главобоља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
Пратите нас
Ако навршавате 40 година и волите нешто од овог: пушење, прекомерни унос алкохола или опиоидне препарате, постоје велики изгледи да нећете доживети осам или девет деценија.
То можда и није вест, али дугорочна студија која је обухватила готово 720.000 америчких војних ветерана показала је које су лоше животне навике - најгоре, барем међу бившим војницима, код којих, у односу на ширу популацију, постоји већа вероватноћа да ће патити од стања као што је посттрауматски стресни поремећај.
За потребе студије тим научника предвођен Xuan-Mai Nguyenom са Универзитета Илиноис проучавао је осам животних навика за које се сматра да доприносе здравом начину живота, а то су телесна активност, правилна исхрана, неконзумирање већих количина алкохола, непушење, добро подношење стреса, добар сан, одржавање позитивних друштвених односа и некоришћење опиоидних лекова против болова.
Самоћа, брза храна, лош сан и претерани стрес су се у неким случајевима показали готово подједнако лоши као пушење или опиоиди за свакога ко би желео да доживи пуну старост.
Студија је показала да је физичка неактивност једнако лоша, као и зависност од никотина или опиоида.
Студија, представљена на међународној конференцији „Нутритишн 2023“ у Бостону, открила је да ће мушкарци у 40-има са свих осам лоших навика умрети 24 године пре својих вршњака који немају ни једну лошу навику, а женама ће животни век вероватно бити скраћен за 21 годину.
Пушачи, зависници од опиоида и они који се једва баве физичким вежбама имали су 30-45 одсто већи ризик од смрти, а они који воле да се напијају, лоше једу, недовољно спавају или су под великим стресом имали су 20 одсто већи ризик од смрти.
Самци старији од 40 могу да се опусте јер је „недостатак позитивних друштвених односа“ повезан са само пет одсто већим ризиком од смрти.
Закључци „наглашавају коју улогу има начин живота у развоју хроничних болести као што су дијабетес типа 2 и срчане болести које доводе до прераног инвалидитета и смрти“, према америчком министарству за ратне ветеране и Медицинском факултету Карл Илиноис, који су упозорили да истраживање не „доказује узрочност“, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала