- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Италија пред променом закона да би извршила удар на Тита: „Отео је историјске италијанске земље“

© AP Photo / AnonymousЈосип Броз Тито
Јосип Броз Тито - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Одбор за културу Сената Републике Италије покренуо је поступак за постхумно одузимање части „Витез Великог Крста“ (Cavaliere di Gran Croce) бившем југословенском доживотном председнику и маршалу Јосипу Брозу Титу.
Иза поступка стоји Роберто Мениа, сенатор из владајуће странке Браћа Италије (Fratelli d‘Italia), који већ деценијама отворено предлаже повратак Истре, Кварнера и већег дела Далмације под италијанску власт, преноси „Јутарњи лист“.
Зато треба приказати Тита као злочинца, јер то онда значи да је његов злочиначки режим, отео „историјске италијанске земље и протерао Италијане“.
„Историјски захтев за опозивом части додељене југословенском диктатору Јосипу Брозу Титу, од стране чланова породице жртава Титовог масакра – истарских, ријечких и далматинских избеглица, коначно се позитивно завршио усвајањем дневног реда, којим се Влада обавезује да ће покренути процедуру за опозив Витешког реда Великог крста“, пренео је Менијине речи, портал „Ил Примато Национале“.

Ко је Мениа

Роберто Мениа је у Трсту био секретар политичке партије МСИ-ДН, а затим је обављао високе функције и на националном нивоу као заменик председника Парламента (15. 4. 1994.-12. 5. 2008.) у влади Силвија Берлусконија, и као државни секретар Министарства животне средине, копна и мора. Од 10. новембра 2022. године врши дужност потпредседника 3. Сталног комитета (спољни послови и одбрана) Сената Републике Италије, а уједно води и Канцеларију за Италијане у иностранству странке Браће Италије.
Његова породица је, како пише „Јутарњи лист“ пореклом из Буја у Истри, и од младости је део покрета која сматра да Италији припада источна обала Јадрана.
После прошлогодишњих избора, Мениа је најавио „делотворно кажњавање свих који негирају фојбе“, као и да ће од нове власти тражити дубоку ревизију државног финансирања италијанске мањине у Словенији и Хрватској како би се смањило расипање јавног новца, али и одузимање почасти Титу.

Питање фојби

Агенда Браће Италије обавезује владу на одузимање највеће части коју је италијанска држава доделила југословенском диктатору који је преминуо 1980. године предвиђајући могућност одузимања титуле свима који су криви за злочине против човечности, укључујући и покојнике попут маршала Тита.
Тренутно, закон којим се оснива Витешки ред Републике не предвиђа отказивање почасти преминулим особама па италијански парламент прво мора да усвоји предлог закона који то омогућава, а онда ће се „укинути титула југословенског крвника чије су руке умрљане крвљу Талијана“, најављују Мениини истомишљеници.
Италијански десничари Титов режим сматрају „одговорним за истребљење хиљада Италијана у фојбама“, што је била претеча егзодуса 350.000 Истрана, Ријана и Далматинаца, као и покоља других хиљада противника у бившој Југославији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала