- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворена прва дeоница „Ауто-пута мира“ – Вучић: Повезаће нас са Србима и с Албанцима на КиМ /видео/

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆАуто-пут мира
Ауто-пут мира - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Прва деоница Сектора 1 аутопута Ниш - Мердаре, у дужини од 5,5 километара , пуштена је данас у саобраћај у присуству председника Србије Александра Вучића.
Вучић је током обиласка деонице изјавио да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године, са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем и истакао да Приштина није заинтересована за то.
''Ја мислим да је то јако важно, да будемо спојени са нашом Грачаницом, али и са Приштином, Тираном, Драчем. То нам олакшава посао и напредак, увоз и извоз робе и услуга'', рекао је он.
Нагласио је да ће ово бити један од најпрометнијих ауто-путева у наредних 20-25 година.
"Поносан сам што ће нас овај ауто-пут повезати и са Србима и са Албанцима на Косову и Метохији, и са Албанцима у Албанији. Повезивање са људима других националности, са којима некад нисмо били у добрим односима, је ствар будућности. Зашто не бисмо продавали нашу вишњу или производе из других фабрика преко луке Драч?", рекао је и додао:
"Ми морамо да будемо ти који се не плаше сарадње, већ да будемо промотери сарадње. Да чувамо наше националне интересе, али да водимо паметну политику спајања, а не раздвајања".
Вучић је истакао да ће ауто-пут Ниш - Мердаре бити спас за Топлички крај и да је од велике важности за Прокупље, Блаце и Куршумлију.
"Ово је и позив за инвеститоре јер се гради пословна зона у Прокупљу, у Куршумлији постоје три бање, војска, али је потребно још инвеститора. У општини Блаце смо отворили још један погон. Пут Белоњин-Блаце је нов асфалт урађен да изгледа као Швајцарска", рекао је Вучић.
Додао је да је око 2005. године све било тотално урушено и да све мора да се поправи.
"Србија жели да види готов ауто-пут, сви хоће веће плате и пензије, а нико неће да гради путеве. Овај пут кошта 1,2 милијарди евра и више", рекао је он.
Отварању дела ауто-пута у Мерошини присуствовали су и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, а присутни су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић, директор Коридора Србије Александар Антић, председник општине Мерошина Саша Јовановић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, представници ЕБРД и други.
На овој деоници аутопута изграђена је петља "Мерошина исток", као и два моста и два надвожњака, укупне дужине око 285 метара.
Извођач радова за деоницу 1 је Конзорцијум Штрабаг АГ и Штрабаг д.о.о Београд. Уговор је потписан 30. септембра 2021.године у присуству председнице Европске комисије Урсуле Фон дер Лајен.
Деоница 1, од Мерошине до Мерошине 1, прва је од четири деонице Сектора 1, који се простире од Ниша до Белољина и дуг је 32.65 километара.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆАуто-пут мира
Ауто-пут мира - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Ауто-пут мира
Прва деоница од Мерошине до Мерошине 1, дуга је 5,5 км, затим деоница 2, од Мерошине 1 до Прокупља исток дуга је 8,8 км, деоница 3 од Прокупља Исток до Прокупља Запад дуга је 12,8 км, док је последња деоница од Прокупља Запад до Белољина, дуга 5,6 км.
Финансирање пројекта за цео Сектор 1 у износу од 225,6 милиона евра обезбеђен је кроз Инвестициони грант WBIF у износу од 40,6 милиона евра и зајам од ЕБРД и ЕИБ у износу од 185 милиона евра.
Иначе, укупна дужина аутопута Ниш-Мердаре је 77 километара, а на њему је предвиђено да се изгради 88 мостова, седам денивелисаних раскрсница и 35 тунела.
Ауто-пут Е-80 Ниш - Мердаре је саобраћајница од високог приоритета за Републику Србију, јер ће повезати југ Србије и Приштину и постаће део путне мреже која преко Тиране води до Драча.
Тиме ће се Србија повезати са лукама на Јадранском мору. Реч је о приоритетном инфраструктурном пројекту који омогућава економски и социјални развој земље, као и јаче повезивање читавог региона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала