- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија позвала светску заједницу у заштиту свештеника Кијевско-печерске лавре

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУспенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански позвао је међународну заједницу на седници Савета безбедности УН да ступи у заштиту намесника Кијевско-печерске лавре митрополита Павла, којег су кијевске власти ставиле у притвор.
„Духовног вођу милиона верника, старог и болесног човека којем је потребна свакодневна нега, држе у затвору. Апелујемо овде на целу међународну заједницу и све духовне вође да изађу у одбрану владике Павла“, рекао је Пољански.
Према његовим речима, обим прогона од стране кијевског режима свештенства УПЦ, које оптужују за злочине против државне и јавне безбедности, „подсећа на најтрагичније тоталитарне епизоде ​​у светској историји“.
„Према извештају Службе безбедности Украјине, објављеном почетком априла 2023. године, од 2022. године Служба је спровела више од 40 такозваних ‘комплексних контраобавештајних мера’. Само од октобра 2022. до маја 2023. СБУ је извршила око сто претреса манастира, цркава и административних зграда епархија УПЦ широм Украјине“, објаснио је Пољански.
Он је додао да је улазак у земљу забрањен за скоро 250 свештеника УПЦ – испоставило се да су отпадници у родној земљи.
„Према свештенству, међу којима је 14 епископа, покренут је 61 кривични поступак по оптужбама за ‘велеиздају’ и ‘изазивање верске мржње’, а 19 архијереја је под различитим изговорима лишено украјинског држављанства“, нагласио је он.
„У фебруару 2023. године је на предлог кијевског режима суд осудио на седам година затвора по оптужби за ‘антиукрајинске активности’ свештеника Украјинске православне цркве, којег су кијевске снаге безбедности заробиле на територији која је привремено под контролом Краснолиманског округа ДНР. Осуђено је укупно седам свештеника“, закључио је Пољански.
Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала