- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски певачи непожељни на хрватском острву: Отказан наступ на фестивалу после захтева бранитеља

© Tanjug / Председништво СрбијеАца Лукас наступа на скупу "Будућност Србије" у Београду.
Аца Лукас наступа на скупу Будућност Србије у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Пратите нас
Наступи више певача из региона, међу којима и оних из Србије, на музичком фестивалу на хрватском острву Барбаринцу, отказани су пошто су удружења хрватских бранитеља затражила забрану због „вређања жртава рата“ и зато што „долазе из земље која је извршила агресију на Хрватску“.
Аца Лукас наступио је на фестивалу „Исланд оф лав“ на Барбаринцу код Сплита, на ком је, поред њега, требало да певају и свирају бројни светски и регионални музичари, међу којима и Јелена Карлеуша и Харис Џиновић.
Наступу Лукаса, Карлеуше и Џиновића успротивили су се хрватски Домовински покрет удружења бранитеља
Бранитељска удружења су у саопштењу за јавност запитала „зашто се дозвољавају концерти Јелене Карлеуше, Аце Лукаса и Хариса Џиновића, српских турбо фолк извођача“, „зашто се вређају осећаји бранитеља и свих који су у Домовинском рату изгубили своје најближе“, те „зашто нису питали бранитеље да ли их то вређа“.

„Стога захтевамо да се откажу концерти наведених извођача, из државе која је извршила агресију на Републику Хрватску, као што се, у истој Хрватској отказују концерти хрватског музичара и домољуба Марка Перковића Томпсона, те барда хрватске глазбе Стјепана Џимија Станића“, поручили су из Домовинског покрета Сплитско-далматинске жупаније.

Упркос томе, Аца Лукас је наступио на фестивалу, после чега је отворена „афера“ у хрватским медијима.
Након писања медија, организатори фестивала отказали су наступе Јелене Карлеуше и Хариса Џиновића уз следеће образложење:
„Нажалост, локално политиканство, дискриминација и нетрпељивост према другоме или другачијему још је једном победила у Хрватској. Да, у 2023. години! Примарни циљ овог лета био нам је да осигурамо забаву за све госте нашег подручја, но због великих притисака на политичкој и националној основи, првенствено оних у режији Домовинског покрета, приморани смо да откажемо све наведене концерте! Мишљења смо да су у овим закулисним политичким играма, које стављају јако ружну слику о свима нама као домаћинима, искориштени и цењени бранитељи. Надаље, циљ овог пројекта је забава, ширење пријатељстава, те промоција Хрватске као дестинације која све своје госте прима на исти начин, без обзира на порекло, веру или било какву другу основу. Захваљујемо свима који су посетили до сад и били део чаробне забаве“, објавили су организатори
Међутим, противници наступа „српских турбо фолк музичара“ нису приметили, или нису знали, да су на фестивалу наступили и српски трепери Нући и Војаж, које нико није помињао у негативном контексту.
Домовински покрет се обратио градоначелнику Каштела Денису Ивановићу саопштењем у ком наводи да концерти Карлеуше, Лукаса и Џиновића и њихов музички стил „не одговарају њиховом поднебљу“, већ мора да се „чува медитеранска и европска култура“.
„Исланд оф лав фестивал на острву Барбаринцу годинама је био техно-партијанерска оаза која је била посећена и запамћена по доброј забави. Музика обликује нашу стварност и друштвену филозофију, а наведени извођачи припадају неком другом идентитету. Дужни смо да чувамо културно добро, а град Каштела, који је издао концесију на заштићеном културном добру, требало би да води рачуна који ће се догађаји организовати на острву“, поручили су из Домовинског покрета Сплитско-далматинске жупаније, наводи Слободна Далмација.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈелена Карлеуша
Јелена Карлеуша - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
Јелена Карлеуша
Овим поводом огласила се и Јелена Карлеуша.
„Домовински покрет очигледно нема појма ни када је реч о музици ни када је реч о томе шта припада нашем поднебљу. Ако им је техно музика ок, где се млади дрогирају до јутра, не видим проблем који имају са поп музиком коју ја изводим. Ја се боље уклапам у европске стандарде које помињу, тако да се оставе лупетања о нечему о чему немају појма. Ако им је проблем што долазим из Србије, нека замисле да долазим са Марса и све ће бити ок! Мене хрватска публика обожава, а ових лажних стручњака и моралиста увек је било и биће. Нека дођу на мој концерт да виде праву светску звезду“, поручила је Карлеуша на друштвеним мрежама.
Карлеуша је навела да је разлог отказивања „шокантан и срамотан – зато што долазим из Србије“.
„Искрено, овакве ствари у 21. веку. Примитивизам, шовинизам, фашизам, кретенизам, идиотизам. Поздрав мојим фановима у Хрватској уз поруку ширите љубав, мир, толеранцију и не дозволите мржњи да трује заједничку будућност свих нас добрих људи. Нека вас музика спаја“, написала је Карлеуша.
Саша Мирковић, менаџер је Аце Лукаса, за „Слободну Далмацију“ рекао је како је незамисливо да се Јелени Розги, Петру Граши или Северини забране наступи у Србији.
Аца Лукас је у разговору за „Слободну Далмацију“ поручио да је његов концерт био „феноменалан“ и да је „све прошло у најбољем реду“.
„Отишао сам да певам без страха. Поштујем свакога ко има другачије ставове, па тако и бранитељска удружења. Имам пуно поштовање за сва бранитељска удружења у Хрватској, немам никакав анимозитет према њима. Да ли мислим исто као они? Није на мени да дајем такве изјаве. Ја сам првенствено певач који шири љубав и пријатељство својом музиком“, рекао је Лукас, који је додао да га чека неколико наступа овог лета у Хрватској.
Микрофон - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
ДРУШТВО
Власти града у Хрватској забраниле турбофолк и поп музику из Србије на манифестацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала