- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ђука бизон и његово стадо побегли из узгајалишта на Фрушкој гори током олује /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићБизон
Бизон - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Две суперћелијске олује, које су 19. и 21. јула захватиле Србију, направиле су огромну штету у Националном парку Фрушка гора, где су девастирали шуму, али и порушиле ограде ловишта и узгајалишта дивљачи.
Многи јелени су побегли у дивљину, а прилику да се докопају слободе искористили су и европски бизони, чија је малобројна колонија, предвођена крупним мужјаком Ђуком, пре годину дана стигла из Пољске, у покушају да се падине Фрушке горе поново настане одавно истребљеним, највећим европским сисарима, објавио је портал „Дневник“.
Према речима в.д. директора ЈП „Национални парк Фрушка гора“ Живка Цветковића, радници националног парка су, колико год су могли, смањили одлив дивљачи, али је и поред свих њихових напора добар део напустио ограђени део и изашао у атаре села и општина која се наслањају на Фрушку гору.
„На узгајалишту Равни где су нам европски јелени и бизони, током прве ноћи стабла су попадала по огради. Бизоне смо нашли око километар далеко од ограде. Успели смо свих пет да вратимо и затворимо, а колико је јелена напустило узгајалиште нисмо још утврдили. Надамо се да ћемо после санације ограде део јеленске популације вратити, али сигурно је да ће одређен број остати у отвореном делу ловишта“, изјавио је Цветковић.
Ђука, Фрушка, Мила, Ниња и Цвета, мала али складна бизонска породица, поново је на окупу и на безбедном, под будним оком ловочувара, наводи портал.
У првој олујној ноћи, по Цветковићевим речима, највише је страдало ловиште Ворово, односно ограда дуга 40 километара. На сваких 30 до 40 метара је пало стабало на жицу, што је део дивљачи искористио да напусти ограђени део ловишта.
Због попадалих стабала радници нису могли на време да се пробију до хранилишта да нахране животиње и оне су, будући да у близини има неовршених пшеничних поља и поља под кукурузом који је у фази млечне зрелости и примамљив за исхрану дивљачи, кренуле у атаре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала