- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Донеле смо одлуку! Огласиле се српске студенткиње брутално протеране из Сарајева

© Фото : Спутњику уступила Соња ДанојлићВалентина Вујичић и Слађана Тодић, нове студенткиње Академије за националну безбедност у Београду
Валентина Вујичић и Слађана Тодић, нове студенткиње Академије за националну безбедност у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Одлучиле смо да прихватимо позив Александра Вулина и наставимо школовање на Академији за безбедност у Београду, кажу студенткиње Факултета за криминалистику у Сарајеву, Валентина Вујичић и Слађана Тодић, које су изложене хајци у Федерацији БиХ. Оне су избачене из школе на три године, а како Спутњик сазнаје спремају тужбу против Факултета.
„Не верујем да ћу икада јавно причати о томе, верујем да само људи који су били уз мене знају кроз шта смо обе прошле. Сматрам да нема потребе да се враћамо на прошлост, каже Валентина Вујичић.
Ни Слађана Тодић не жели да говори о медијском линчу, хистерији и претњама по живот које су добиле због става изнесеног на Инстаграм* профилу.
„После ових немилих догађаја, мислим да је свима јасно да није могућ наставак нашег школовања у федералном Сарајеву. Зато смо са задовољством прихватиле позив Александра Вулина за наставак школовања на БИА академији за безбедност. Овим путем желим да се захвалим господину Александру Вулину“.
Дисциплинска комисија Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву искључила је са студија на три године студенткиње које су изложене општој медијској и хајци својих колега, јер је једна од њих на личном профилу на друштвеним мрежама објавила фотографију са подигнута три прста, а друга фотографију генерала Ратка Младића.
© Sputnik / Маријана КолаковићСарајево, мост преко Миљацке
Сарајево, мост преко Миљацке панорама - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Сарајево, мост преко Миљацке

Без званичног објашњења Факултета

Иако је Факултет на коме су једине у класи дале услов за трећу годину, са најбољим оценама, јуче објавио да су на три године избачене са наставе, ове девојке кажу да о томе нису званично обавештене.
„Нису нас звали, нису нас обавестили о било каквој одлуци. Све што смо могле да видимо, виделе смо преко друштвених мрежа. Константно се деле њихове објаве како ми нисмо избачене са факултета и нећемо добити ригорозне казне и санкције, док медији преносе другачије информације, тако да не знамо на чему смо. Свакако, одлуку да идемо у Београд смо донеле, сматрамо да је, у овом тренутку, најисправнија могућа“, каже Вујичићева.
Она се захвалила председнику Милораду Додику и целој Републици Српској, на, како је рекла, неизмерној подршци.
„Нарочито смо захвалне градовима Бијељини и Источном Сарајеву. Њихова подршка подстакла нас је да не гледамо у прошлост, већ да се искључиво осврнемо на будућност“.

Без подршке колега „са друге стране“

Слађана Тодић истиче да постоји и велики број људи у Сарајеву од који су ове студенткиње током хајке добиле подршку.
„Пре свега наших колега, с тим што су то све колеге које су православне вероисповести. Од колега са друге стране, да тако кажем, апсолутно никакву подршку нисмо добили, само све већи линч и нападе“.
© Фото : Спутњику уступила Соња ДанојлићВалентина Вујичић и Слађана Тодић са Недељком Елаком из "Сарајево гаса", компаније која ће помоћи њихово школовање у Србији
Валентина Вујичић и Слађана Тодић са Недељком Елаком из Сарајево гаса, компаније која ће помоћи њихово школовање у Србији - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Валентина Вујичић и Слађана Тодић са Недељком Елаком из "Сарајево гаса", компаније која ће помоћи њихово школовање у Србији
Генерални директор предузећа “Сарајево-гас” Источно Сарајево, које ће сносити део будућег школовања, Недељко Елек, каже да овај догађај није трагичан, али је реалан. Из Сарајева је протерано 157.000 Срба, а 30 година након рата, каже, Сарајево жели да протера и две девојке, најбоље студенте.
„Много тога се променило у последњих тридесет година, данас Срби имају две своје државе, Републику Српску и Србију. Исти дан кад се десио овај инцидент контактирао ме је директор Безбедносно информативне агенције Србије Александар Вулин, који је понудио да ове две дивне, храбре девојке наставе школовање на БИА академији у Београду. Оне ће бити стипендисти државе Србије, имаће смештај у студентском дому у Београду“, објашњава први човек „Сарајево гас“-а ,владиног предузећа Републике Српске.

Тражиће правду на суду

У образложењу Факултета о забрани школовања у наредне три године стоји да су студенткиње повредиле дисциплину и грубо нарушиле углед Универзитета у Сарајеву и Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије.
Како Спутњик сазнаје, студенткиње су ангажовале адвокатску канцеларију „Ђорђе Југовић“ из Сарајева. Њени стручњаци сматрају да не постоји ни једна правни основ за избацивање Валентине Вујичић и Слађане Тодић са Факултета, што значи да студенткиње могу потражити правду пред органима Босне и Херцеговине.
Факултет је изричући меру истовремено позвао студенте да се суздрже од коришћења говора мржње, увредљивог, сексистичког и дискриминаторног говора, језика подела и других сродних наратива, који могу имати далекосежне штетне последице по Универзитет и друштво уопште.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Босна и Херцеговина. Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
РЕГИОН
Случај Валентине и Слађане: У БиХ и даље влада само једна истина о рату - бошњачка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала