- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дронови, ракете, тенкови: Ким Џонг Ун показао Шојгуу најновије наоружање Северне Кореје /фото/

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу у посети Северној Кореји
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу у посети Северној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Руски министар одбране Сергеј Шојгу састао се са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном са којим је разменио мишљења о глобалној и регионалној безбедности, саопштило је Министарство одбране Русије. Такође су заједно посетили изложбу наоружања и војне технике у Пјонгјангу.
Како јавља јужнокорејска агенција Јонхап, Шојгу је током састанка предао Ким Џонг Уну писмо од председника Русије Владимира Путина.

Ким Џонг Ун је заједно са Шојгуом и члановима војне делегације Русије посетио „Изложбу наоружања 2023“. Он је показао руском министру најновије примерке оружја Северне Кореје, укључујући интерконтиненталне балистичке ракете у камуфлажи и са ознакама борбених јединица, њихове мобилне лансере, као и тенкове и оклопна возила. Фотографије је објавила Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Посебну пажњу су привукла два примерка беспилотних летелица. С обзиром да су објављене фотографије дронова у лету, то значи да је Северна Кореја и тестирала поменуте летелице.
Како наводи јужнокорејска агенција Јонхап, један од дронова по спољашњем дизајну личи на аналог америчког извиђачког дрона РК-4 „глобал хоук“, а други на амерички ударно-извиђачки дрон МК-9 „рипер“ компаније „Џенерал атомикс“. Истиче се да први дрон толико личи на летелице „глобал хоук“ које поседује Јужна Кореја да „ако почну истовремено да лете изнад Корејског полуострва биће их тешко разликовати“.
Како наводи агенција, претпоставља се да је Северна Кореја приликом прављења дронова могла да искористи информације добијене током хакерских напада.
Руска војна делегација, на челу са министром одбране Сергејом Шојгуом, допутовала је у уторак у Северну Кореју како би учествовала на свечаностима поводом 70. годишњице од завршетка Корејског рата.
Како су истакли у Министарству одбране, посета ће помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и постаће важна фаза у развоју сарадње две земље. Радна посета руске делегације ће трајати до 27. јула.
Руски министар одбране С. Шојгу стигао у Северну Кореју - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
РУСИЈА
Шојгу у Пјонгјангу: Русија јача сарадњу са Северном Корејом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала