- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски премијер очекује ванредну седницу Сабора због сусрета Милановића и Додика

Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да није био информисан о „ненајављеном сусрету шефа државе са председником Републике Српске Милорадом Додиком“, те да очекује иницијативу опозиције за сазивање ванредне седнице Сабора на којој би се тражило изјашњавање Зорана Милановића о томе како је могуће да му је гост дошао без уобичајене најаве.
Пленковић је после седнице владе, последње уочи сезоне годишњих одмора, то рекао одговарајући на питање да ли је знао да Додик долази код Милановића на Хвар.
„Нисам знао. То је врло необична ситуација, ја немам утицај на то кога председник Републике позива у Хрватску, има пуно право и слободу да то ради, овде се ради више о технологији тог путовања. И ја сада, рецимо, очекујем хитну иницијативу опозиције да се сазове ванредна седница Сабора и да се расправи тема како је неко без одговарајуће дипломатске ноте, коју обично у оваквим ситуацијама шаљу амбасаде држава из којих њихови челници долазе, и да се детаљно тражи изјашњавање председника како је то могуће да му је гост дошао без најаве уобичајеним путем“, навео је Пленковић за хрватске медије.
На питање је ли МУП имао информацију о томе, због уласка у хрватски ваздушни простор, тј. преласка шенгенске границе, Пленковић је казао да није имао на начин који би био нормалан.
„Да су држава, све њене службе, дипломатске службе, полиција, контрола лета, Хрватска војска, сви који то треба да знају, биле питане за уобичајене дозволе, све би биле одобрене, тако да ми ово некакво мистично долажење делује мало ван уобичајених оквира. Али, ето, кад имате људе који не поштују ни властити Дан државности, онда им ваљда у госте може да долази било ко, било како и без најаве“, казао је Пленковић.
Хрватски медији тврде да је Додик на састанак са Милановићем на Хвар дошао хеликоптером Србије, а Пленковић каже да је то видео у медијима, односно да је то рекао председник Србије Александар Вучић.
„Мени није било познато са чијим хеликоптером долази и како долази. Апелујем на све вас, имате пуно право, да све те детаље онај ко је Додика звао и објасни“, навео је Пленковић, пренео је Танјуг.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
РЕГИОН
Додик најавио: Разговараћу са Вучићем о изједначавању оцене о Шмиту који није високи представник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала