- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Када се јавља летња депресија

CC0 / HolgersFotografie/Pixabay / Туга, очај – илустрација
Туга, очај – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Психолог Снежана Мрвић из Института за ментално здравље указала је данас да летњи месеци, иако је то мање познато, представљају проблем за пет одсто становништва који имају сезонски афективни поремећај - летњу депресију, на чији настанак утичу бројни разлози.
Мрвић је у изјави за Танјуг навела да је сезонски афективни поремећај 1984. године ушао у класификацију менталних поремећаја, а који по најновијем издању протокола за дијагностику и статистику менталних поремећаја - ДСМ 5 није посебан ентитет, већ је заједно у склопу великог депресивног поремећаја.
"Симптоми депресије настају и престају са променом сезоне, годишњег доба. До сада је типичнија била зимска депресија, која је била више истраживана, код које се тегобе јављају почетком јесени и трају до почетка пролећа. У те симптоме спадају појачана потреба за сном, повишен апетит, апатија, што има везе са мањком светлости", рекла је Мрвић и подсетила да се тада људи осећају повучено уз свеопште депресивно расположење.
Према њеним речима, у последње време, изражена је, иако људи мање знају да она уопште постоји - летња депресија.
Симптоми се јављају у касно пролеће када топли дуги дани чине да се људи осећају повучено, безвољно, напето, објаснила је Мрвић и нагласила да су симптоми код летње депресије мало другачији од зимског облика.
"Овде је израженија инсомнија, мањи је апетит, много мање се спава, присутна је агитација, иритабиност, стање узнемирености, анксиозност", навела је психолог.
Према њеним речима, разлози су бројни, али додаје и да је на ту тему потребно више истраживања.
"Један од фактора ризика може бити вишак слободног времена, посебно код деце, када родитељи због тога теже излазе на крај. Проблем може правити и поремећена слика тела - селфимиџ - код појединих који свој изглед перципирају неадекватним, а лето је доба године када се носи мање гардеробе и та изложеност ствара осећај нелагоде", рекла је Мрвић.
Многи људи се друже на плажама, на базенима па из тог разлога они који се не осећају добро због изгледа, избегавају таква дружења и постају усамљенији.
Ту је, како подсећа и планирање годишњег одмора и активности за децу и финансијски моменат који уз то иде.
Сви ти фактори могу да допринесу јављању нелагоде током летњег периода, рекла је Мрвић.
Посебно је тешко кад нека особа осећа да би требало да се добро забавља, као други, а код ње се не дешава ништа.
Психолог наводи да нема прецизних података колико људи у Србији се суочава са летњом депресијом, али се процењује да их је у свету пет одсто.
"Сезонски афективни поремећај обухвата 10 одсто популације, жене су више суочене са тим поремећајем. За сада, пет одсто становништва има летњи сезонски афективни поремећај", навела је Мрвић и додала да је летња депресија израженија у земљама које су ближе екватору, у Аустралији, Индији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала