Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пет тема: Нови захтев ЕУ Београду и Приштини

© AP Photo / Frederic SierakowskiДијалог Београда и Приштине у Бриселу
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Европска унија затражила је од Београда и Приштине додатне коментаре у вези са пет тема о којима се разговарало на недавним састанцима у Бриселу.
Реч је о мапи пута ка нормализацији односа, енергетици, примени Декларације о несталим лицима, смиривању ситуације на северу Косова и Метохије, као и трговинским питањима, објавили су приштински медији.
Упркос инсистирању привремене владе у Приштини да је испунила неопходне кораке за деескалацију на северу, ЕУ је поручила да очекује испуњење њихових захтева без одлагања.
Званичници ЕУ рекли су да чекају коментаре Приштине и Београда у вези са пет питања о којима је разговарано прошле недеље, а о којима није било договора између страна.
Портпарол ЕУ је састанке оценио као тешке.
„То укључује спровођење новог Споразума о путу нормализације односа, енергетику, спровођење Декларације о несталим лицима, деескалацију ситуације на северу Косова и организовање ванредних избора, као и трговинска питања. Састанци су били тешки и свеобухватни и нису донели тренутни напредак. Међутим, од странака је затражено да размисле о састанцима и дају повратне информације о тачкама дневног реда. Дискусије ће се наставити, а фасилитатор ЕУ ће сазвати нове састанке у наредном периоду“, наводи се у одговору ЕУ приштинским медијима.
На прошлонедељном састанку у Бриселу није било договора ни о једној теми о којој се разговарало, док су највеће разлике у погледу редоследа договора.
Званичници привремене приштинске владе су чак критиковали специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да је једностран у процесу, гурајући само захтеве Београда.
Главни захтев и даље остаје формирање Заједнице општина са српском већином, али за Приштину, Заједница не може имати предност у односу на друге тачке споразума.
Члан 7 предлога ЕУ бави се „самоуправљањем“ српске заједнице, што значи Заједница општина са српском већином.
Према анексу договореном у Охриду, „Косово одмах почиње преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ како би створио специфичне аранжмане и гаранције за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са претходним релевантним споразумима у дијалогу, како је то дефинисала ЕУ која помаже“.
На последњем састанку, приштинска страна је изнела коментаре у вези са потребом да Заједничка комисија остане у предвиђеном оквиру и у Основном споразуму, што значи комисију која се бави само праћењем имплементације споразума и нема правна овлашћења.
Поред обавеза за спровођење споразума у ЕУ, поновљен је захтев да се стране уздрже од акција које би могле да поврате тензије на северу.
„ЕУ очекује да обе стране испуне своје обавезе у дијалогу и захтеве ЕУ за деескалацијом без даљег одлагања, да се конструктивно ангажују у процесу и да се уздрже од било каквих радњи које би могле да доведу до даље ескалације“, рекли су у ЕУ.
Иако су приштинске власти повукле специјалне јединице из општинских објеката на северу у обиму од 25 одсто, и пристале на одржавање нових избора на северу после лета, ЕУ није укинула казнене мере и поред очекивања привремених косовских власти. Званичници у Бриселу нису одговорили на питања приштинских медија да ли размишљају о укидању санкционих мера, преноси Косово онлајн.
Локални избори на северу КиМ које Срби бојкотују - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
СРБИЈА
Нова велика превара Приштине: Они би изборе али под антисрпским условима
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2023
СРБИЈА
Кад се врате препланули оптужиће Србе: ЕУ бирократе на брчкању док наш народ хапсе и прогањају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала