- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађене рушевине древног Нероновог позоришта /фото/

© AP Photo / Andrew MedichiniРушевине древног Нероновог позоришта
Рушевине древног Нероновог позоришта  - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Рушевине античког Нероновог позоришта откривене су испод врта будућег луксузног хотела „Four Seasons“ у близини Ватикана.
Археолози су рушевине царског позоришта, о коме се говори у древним римским текстовима, открили испод баште будућег хотела. Вршили су ископавања дубоко испод ограђене баште Палацо дела Ровере од 2020. године у оквиру планираног реновирања ренесансне зграде са фрескама.
Палацо, која заузима градски блок дуж широке Виа дела Концилиазионе, која води до Трга Светог Петра, дом је древног ватиканског витешког реда који je изнајмио простор за хотел како би прикупио новац за хришћане.
Медији наводе да ће хотел бити отворен на време за јубилеј Ватикана 2025. године, када се очекује да ће око 30 милиона људи и ходочасника похрлити у Рим.
Званичници су поздравили налазе из ископавања као изузетне, с обзиром на то да пружају редак поглед на слој римске историје од Римског царства до 15. века. Међу открићима су пехари у боји стакла из 10. века и комади грнчарије који су необични јер се тако мало зна о том периоду у Риму.
Марција Ди Менто, главни археолог локалитета, приметила је да је раније пронађено само седам стаклених путира из тог доба, а да је ископавањима овог локалитета пронађено још седам.
Поред тога, археолози су пронашли мермерне стубове и гипсане фигуре украшене златним листовима, што их је довело до закључка да је Нероново позориште о коме се говори у текстовима Плинија Старијег, древног римског писца и филозофа, заиста било тамо, лоцирано на месту недалеко од Тибра.
Званичници су рекли и да ће преносиви антиквитети бити премештени у музеј, док ће рушевине саме позоришне структуре бити поново покривене након што се све студије заврше, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала