- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта у извештају Стејт департмента пише о Црној Гори

© AP Photo / Luis M. AlvarezСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Пратите нас
Неколико америчких фирми посебно је истакло корупцију као препреку директним инвестицијама у Црној Гори, а корупција се сматра једном од типичних препрека које треба превазићи када се послује у земљи, наводи се у извештају о Инвестиционој клими који је објавио Стејт департмент.
Према том документу, Црна Гора је предузела кораке да побољша неефикасност судског система, јер судски поступци често резултирају дугим и дуготрајним суђењима, пренела је РТЦГ.
"Процедурални закони су измењени у последњих неколико година како би се побољшала ефикасност поступка у складу са стандардима Европске конвенције о људским правима. Треба напоменути да се већина жалби које се Европском суду за људска права упућују против Црне Горе тичу члана шест Конвенције - права на правично суђење у разумном року", наводи се у извјештају Стејт департмента, уз напомену да су ипак предузети одређени кораци да се стање на том плану унапреди.
Истиче се да су корупција и перцепција корупције значајни проблеми у јавном и приватном сектору Црне Горе.
"Корупција рутински заузима високо место на листи забринутости грађана у истраживањима јавног мњења, поред ризика које наводе страни инвеститори. Током протекле године, Влада је постигла одређени напредак у борби против корупције. Специјално тужилаштво је покренуло неколико истрага о корупцији на високом нивоу које су резултирале хапшењем бивше предсједнице Врховног суда и бившег предсједника Привредног суда. Даља хапшења у протеклој години укључују бивше чланове управе државне компаније Плантаже, као и истакнутог тужиоца из канцеларије специјалног тужиоца", наглашава се у извештају.
Влада подстиче државне институције и приватни сектор да успоставе интерне кодексе понашања, наводи се у извештају.
"Они се охрабрују да имају етичке кодексе, као и обавезу да имају превентивне планове интегритета. Црна Гора је потписница Конвенције УН против корупције", пише у извештају.
"Неколико америчких фирми је посебно истакло корупцију као препреку директним инвестицијама у Црној Гори, а корупција се сматра једном од типичних препрека које треба превазићи када се послује у земљи. Корупција је у Црној Гори најраширенија у сектору јавних набавки. Куповина и продаја државне имовине одвија се у нетранспарентном окружењу са честим оптужбама за подмићивање и кронизам", наводи Стејт департмент.
Процес приватизације у Црној Гори је тренутно у завршној фази, пише у документу.
"Већина предузећа која још нису приватизована су од стратешког значаја за црногорску економију и послују у областима енергетике, саобраћаја и туризма", наведено је у извештају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала