- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски потписао: Божић више није 7. јануара

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПравославни Божић у Украјини
Православни Божић у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Украјински председник Влaдимир Зеленски потписао је данас закон којим се мења датум државног празника Божића у Украјини са 7. јануара на 25. децембар „у склопу напора да се одрекне руског наслеђа“.
Даљим изменама, Дан државности Украјине биће померен са 28. јула на 15. јул, а уместо 14. октобра Дан бранитеља Украјине и Дан Покрова Пресвете Богородице обележаваће се 1. октобра, објавили су медији у Кијеву.
Расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) усвојила је у четвртак нови јулијански календар, а промена ступа на снагу 1. септембра. То значи да ће се датум верских прослава Божића померити са 7. јануара на 25. децембар.
До недавно су и расколничка ПЦУ и украјински гркокатолици користили само јулијански календар, који је користила и Руска православна црква.
Римокатолици користе грегоријански календар, док Цариградска васељенска патријаршија и велики број других аутокефалних (независних) православних цркава користе ревидирани јулијански календар, који се тренутно поклапа са грегоријанским календаром.
Зграда Врховне раде у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
РУСИЈА
Украјинска Рада усвојила закон о празновању Божића 25. децембра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала