- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

То је ново доба: Играмо се луткицом за девојчице под печурком атомске бомбе

© Фото : ПромоФилм "Опенхајмер" Кристофера Нолана
Филм Опенхајмер Кристофера Нолана - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
Пратите нас
Два филма, тематски, стилски и жанровски потпуно различита – историјска драма „Опенхајмер“ о творцу атомске бомбе и „Барби“ о популарној лутки, постали су биоскопски хитови, па медији широм света пишу о „Барбихајмер“ феномену који пуни биоскопе и спашава филм у јеку великог штрајка холивудских глумаца.
И у српским биоскопима ова два филма бележе велики успех, а филмски критичар Драган Јовићевић за Спутњик каже да није чудно да су се појавили у истом тренутку, јер су студији рачунали да ће оба филма привући пажњу својом различитошћу:
„Показало се да су били у праву. Али оно што је заједничко за ове филмове јесте невероватна кампања која им је претходила. Потпуно нова кампања је била велики тест јер филмови од короне наовамо углавном пропадају“.

„Барби“ – прича о савременој жени и њеном несналажењу

Јовићевић констатује да су и „Опенхајмер“ Кристофера Нолана са Килијаном Марфијем у улози једног од највећих и најконтроверзнијих научника свих времена и „Барби“ Грете Гервиг са Марго Роби и Рајаном Гослингом у главним улогама, много више комерцијални него што задовољавају уметничке домете:
Барби је једна чудна интервенција у времену влог културе где је изабрана прича о лутки надограђена па она заправо живи у два временска система и у тим паралелним димензијама видимо како се сналази, односно не сналази, што заправо треба да буде слика различитих верзија савремене жене и њиховом несналажењу у модерном свету мушкараца, мачизма, нове културе и технологија које су превладале“.

„Опенхајмер“ – прича о садашњем тренутку

„Опенхајмер“ нас, напомиње Јовићевић, враћа у прошлост да би нам испричао причу о садашњем тренутку и константној претњи атомском бомбом:
„Филм је урађен у маниру класичног биографског филма, у наративном смислу. Нолан је одлучио да много тога стави у филм, чиме га је, мислим, оптеретио. Централни део филма о развоју атомске бомбе и томе како је одлучено да она буде бачена на Јапан је просто бриљантан. Тај део је највеће тежиште филма и разлог зашто публика треба да га гледа. Све остало – биографски подаци, суђење Опенхајмеру на крају филма - остаје мало конфузно и више локално као да је рађено за америчку публику“.

Одлично изабран тренутак за оба филма

Велики успех филмова „Опенхајмер“ и „Барби“ у биоскопима широм света, укључујући и Србију, Јовићевић приписује и темама и одличној маркетиншкој кампањи.
„Продуценти су јако добро проценили тренутак када ће 'Опенхајмер' пустити у биоскопе. Ми последњих годину и по дана живимо у константној претњи атомском бомбом. Сукоб у Украјини је покренуо многа питања - ко има атомску бомбу, у ком тренутку може да се активира. Тематско одређење тог филма је заинтересовало публику да просто види како је дошло уопште до развоја атомске бомбе, тако да је тај филм прецизно позициониран баш за ову календарску годину“.
„Барби“ је пак прича, сматра Јовићевић, која је могла да се деси у сваком тренутку:
„Међутим показало се и у овом случају да су продуценти добро одабрали тренутак, годину у којој се покрећу многа феминистичка питања и питања везана за влог културу - нову културу данашњице која је спојена са поп културом“.
© Фото : Printscreen/YoutubeФилм "Барби" Грете Гервинг
Филм Барби Грете Гервинг - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
Филм "Барби" Грете Гервинг

Један не искључује други

Ретко се дешава да два филма са огромним потенцијалом буду пуштена у истој недељи.
„Интензивно ових дана пратим на друштвеним мрежама да људи оду у биоскоп и погледају оба филма. Један филм не искључује други – уколико се уморите од тешке приче коју доноси 'Опенхајмер', ту је 'Барби' да вас мало опусти. Мислим да су продуценти рачунали да оба филма задовољавају огроман корпус публике која би гледала и један и други. Да су пустили два тематски слична филма тешко да би успели. Овако, публика филма 'Барби' би сигурно погледала 'Опенхајмер' и обратно“, оцењује саговорник Спутњика.
Јовићевић очекује да ће ови филмови обележити 2023. годину:
„Они су приказани тачно на средини године, а сведоци смо штрајка у Холивуду који је многе филмове одложио. Многи филмови су 'на леду' и није још сигурно када ће бити приказани у биоскопима тако да је тешко говорити о судбини остварења најављених за другу половину године. Морамо да сачекамо да видимо када ће који доћи на ред, али сигурно је да ће било који филм тешко по заради моћи да парира 'Барби'. 'Опенхајмер' се по мом мишљењу мало незаслужено попео веома високо на листи филмова свих времена и мислим да није толико добар колико је добар тренутак у коме се он приказује“.
Светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на Торонто интернационалном филмском фестивалу  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2023
КУЛТУРА
Светска премијера српске мањинске копродукције „Сељаци” на фестивалу у Торонту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала