- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Нико не жели сукоб Русије и НАТО, али спремни смо

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаРуски војници у зони специјалне војне операције у Украјини
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да нико не жели сукоб Русије и НАТО. Али, ако то неко пожели, ми смо спремни, поручио је он.

"Ми смо увек спремни за сваки сценарио. Али, то нико не жели. И на иницијативу Америке ми смо својевремено створили посебан механизам за спречавање таквих сукоба. Команданти одређених наших јединица имају могућност да директно комуницирају и да се консултују о свакој кризној ситуацији. Нико не жели никакав сукоб, али ако пожели, ми смо спремни", истакао је Путин у разговору с новинарима по окончању самита "Русија-Африка".

О ситуацији у зони СВО

Говорећи о ситуацији у зони специјалне операције у Украјини, Путин је рекао да драстичних промена нема и да Кијев врши ротације људства:

"Руске снаге заузимају тачке које су им потребне, на једном делу су већ напредовале 15 километара дуж фронта и четири километра по дубини. Раде то да би побољшали своје позиције, заузимају коте, стварају нова упоришта. Делују поуздано", нагласио је руски председник.

У неким областима не само да одбијају нападе противника него прелазе и у офанзиву.
Украјина, рекао је он, трпи велике губитке у живој сили, техници, али има и неких промена у тактици - чувају технику, довозећи људе до линије фронта и потом одлазећи.
Прецизирао је да су од 4. јуна Украјинци изгубили 415 тенкова,а да су руске снаге укупно уништиле више од 1.300 оклопних возила разних типова од чега су две трећине западне производње.
Додао је да је после састанка о Украјини разговарао са командантима у зони операције. Напоменуо је да руковођење војском није његов посао и да не добија непрекидно извештаје, али да у току дана неколико пута контактира са Министарством одбране и конкретним јединицама.
Говорећи о мерама које ће Русија предузети као одговор за терористички напад на Кримски мост, председник Русије је истакао да су предложене одређене безбедносне мере и да ће одговор који је Русија припремила бити видљив.
Додао је да је руска војска већ ударила на места са којих је планиран напад на територију Русије, као и на места где су се производили беспилотни чамци којима је терористички напад изведен.
Путин се осврнуо и на то што је Турска предала Украјини борце "Азова" (екстремистичка организација забрањена у Русији):
"Постојао је споразум. Других коментара неће бити. "

О Западу

Руски председник је рекао и да на Западу "мељу, свима мозак испирају" и онда за све грешке кривицу сваљују на Русију.
Према његовим речима, када је Русија почела специјалну војну операцију то је био импулс за почетак економских проблема Запада ли корен тих проблема био је у ранијим грешкама.
Пленарна седница - самит Русија-Африка - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
РУСИЈА
Путин: Афричке земље представљају колосалан потенцијал, треба га искористити, свет се брзо мења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала