- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Несторовић за Спутњик: Западу се руши империја и траже излаз у Украјини – Путин показује нови свет

© SputnikБранимир Несторовић
Бранимир Несторовић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Пратите нас
И поред западних губитака у Украјини, њихове власти не одустају – ишли су постепено и стално повећавали улог као коцкар, а сада су дошли у фазу или да банкротирају или да уђу у отворени сукоб. Суштина је, међутим, да они за отворени сукоб немају снаге, каже професор доктор Бранимир Несторовић.
Рат више нема логике да се настави, уверен је Несторовић и подсетио на речи шефа руске дипломатије да Москва данас не преговара о Украјини већ о новим односима у свету.
„Руси траже своју зону утицаја у свету, а Србија је у њој“, истиче Несторовић у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Западу фале ратници у Украјини

Наш саговорник каже да не види могућност да Запад настави сукоб у Украјини, јер је од недостатка оружја већи је проблем недостатак људства.
Поред тога, додаје он, проблем су и новчана издвајања и у европским земљама али и Америци.
Према информацијама неименованог америчког дипломате, наводи Несторвић, спекулише се да и данас постоје неформални контакти Москве и Вашингтона, што значи да нико није спреман за нуклеарни рат.
„Амерички извор каже и да је циљ био да се виде руске црвене линије и шта они сматрају победом. Запад тражи частан излаз из ове ситуације, јер им се руши империја. У Виљнусу на самиту НАТО одлучили су да нема националних војски, већ да је свака војска део Алијансе, али из приче једног немачког генерала следи да они никада неће заратити са Русијом због, на пример, Литваније. Мамац за мале земље је да ће их НАТО бранити. Погледајте само пример несрећне Македоније – изгубили су земљу, језик, променили име… Њихови војници иду у Авганистан у мировну мисију, а не смеју да уђу у Тетово“, нагласио је наш саговорник.

Европски лидери из истог инкубатора – као Зеленски

Што се европских лидера тиче, Несторовић каже да су сви од реда „Зеленски“, и да су сви дошли из истог инкубатора. Америка је, додаје, спремна да жртвује Европу, јер им она ни не треба ни за шта друго осим за „чачкање“ Русије. Међутим, плаши их докле су Руси спремни да иду и кају се што нису прихватили први Путинов мировни предлог али нажалост, додаје наш саговорник, они немају традицију поштовања споразума почевши од неширења НАТО-а. „Поштовање споразума је за беду и сиротињу, а они то не морају. Мислим да ни један нису испоштовали. Ипак, испоставило се да имају велики проблем, а то је време. Они више немају времена за суптилности и то је одлично, јер се самим тим и њихове грешке убрзавају“, рекао је Несторовић.

Може ли један од Кенедија да промени историју?

Наш саговорник сматра да је веома тешко издвојити личност која би са запада могла да стави тачку на сукоб са Русијом. Он подсећа да је амерички обрачун с Пекингом почео с политиком Доналда Трампа, а то је био сигнал Русима да пређу на кинеску страну. Путин је, каже, јако паметно одиграо што није прихватио Трампов позив да сломе Кину, схватио је да не жели да буде амерички тројански коњ.
„Кина је крајњи циљ САД, јер имају огроман економски и привредни потенцијал најсофистициранијих технологија, док Русија може да буде такмац као нуклеарна велесила. Међутим, ни Русија ни Кина нису освајачке државе, оптуживати Пекинг за хегемонизам је смејурија. Кина је трговачка нација и од тога сви имају корист. Не може сада да се претпостави какви ће бити односи Русије и Кине када се отклони опасност од САД али ће то бити брже него што смо очекивали, ближи се 2024. и дедоларизација“, рекао је наш саговорник.
Несторовић данас као могућег здраворазумског америчког политичара види Роберта Кенедија који носи харизму презимена и којег описује као рационалног - „демократа је али није либералан у негативном смислу“.
„Између републиканаца и демократа букти рат, они су удаљенији него што су Руси и Американци али сматрам да би Кенеди донео више бољитка него Трамп којег не воли пола САД и готово цела Европа“.

Путин дао идеју целој планети

Србији се, оцењује наш саговорник, отварају данас нове могућности које су настале првенствено због Русије. Несторовић је видео како ЕУ изблиза изгледа и каже да је управо због тога и њен велики противник али разуме и да је почетком двехиљадитих било тешко одговорити шта је алтернатива ЕУ.
„Нисмо острво да бисмо били Куба. Владимир Путин је дао идеју целој планети да постоји другачији свет и то је озбиљније од свега што се догађа. Идеје мењају свет, реализација је после нешто сасвим друго. Рат у Украјини је сукоб две концепције. Путин је показао да могу кредити без лихварских камата, дугови могу да се опросте, ђубриво и жито могу да се поклоне – то је други свет. У том другом свету људи верују у Бога, имају нормалне породице и не раде 22 сата дневно и отплаћују кредите до краја живота“, рекао је доктор Несторовић.
Цео интервју са Бранимиром Несторовићем погледајте у видео прилогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала