- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на паради у Петербургу: Руска флота ─ неуништиви чувар граница отаџбине

© Sputnik / Александр Казаков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Пратите нас
Руска флота била је и остала неуништиви чувар граница отаџбине, изјавио је председник Русије Владимир Путин на паради у част Дана руске морнарице. Председник је честитао војницима, ветеранима и свим грађанима земље Дан Ратне морнарице.
„Наша флота је вековима била и остала неуништиви чувар граница отаџбине, њеног поноса и славе“, рекао је Путин, говорећи на Главној поморској паради.
Руска флота више пута је стајала на путу непријатељу као неосвојива тврђава, њена главна сврха је заштита отаџбине, нагласио је Путин.
Он је напоменуо да је од времена Петра Великог морнарица предано и свесрдно служила Русији, у њеним аналима налазе се тријумфалне победе у поморским биткама, обиласци око света и велика географска открића, изузетна достигнућа науке и технике.
„Сетимо се херојске одбране Порт Артура и Севастопоља, Петропавловска и Лењинграда, храбрости поморске пешадије и морнара који су бранили Москву, Стаљинград и Заполарје, који су заузимали мостобране на Дњепру и Дунаву“, подсетио је Путин.
„Историја развоја наше морнарице обликовала је њену суштину, њену главну сврху. То је заштита отаџбине“, нагласио је председник.
Према његовим речима, Русија доследно јача моћ своје флоте. Само ове године у састав морнарице ушло је 30 бродова различите класе.
„Данас Русија самоуверено спроводи велике задатке националне поморске политике, доследно повећавајући моћ своје флоте. Само ове године њен састав ће се попунити са 30 бродова различите класе“, рекао је Путин.
Међу онима који су ступили на борбену дужност је и ракетна корвета „Меркуриј“ на којој је подигнута застава Светог Ђорђа, истакао је председник.
Према његовим речима, морнари данас показују храброст, одважност и несаломивост.
„У име Русије наши морнари дају све своје снаге, показују истинско јунаштво, боре се храбро, као наши велики преци“, оценио је Путин, захваливши припадницима руске морнарице на беспрекорном извршавању задатака.
Председник је напоменуо да је ова година за руску морнарицу значајна због низа догађаја: обележавање 320 година Балтичке флоте, 290 година Северне флоте и 240 година Црноморске флоте.
„Свака од њих има своју славну историју. Заједно са Тихоокеанском флотом и Каспијском флотилом, оне чине неуништиви бедем одбрамбених способности наше земље и поуздано обезбеђују националне интересе“, оценио је Путин.
У Санкт Петербургу се одржава главна поморска парада посвећена Дану ратне морнарице Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала