- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија спремна да пошаље енергетску флоту у западну Африку

© Фото : Пресс-служба АО "Концерн Росэнергоатом" / Уђи у базу фотографијаПлутајућа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ на Чукотки
Плутајућа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ на Чукотки - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Пратите нас
Русија би могла да реализује пројекте који би јој омогућили да производи електричну енергију за цео регион западне Африке, изјавио је председник Буркине Фасо Ибрахим Траоре у суботу на састанку са руским председником Владимиром Путином.
"Потребна нам је производња електричне енергије, то је за нас важна ствар. Желели бисмо, ако је могуће, да изградимо малу нуклеарну електрану у нашој земљи за производњу електричне енергије. Наша земља има стратешки положај - налазимо се у у самом центру западноафричког региона. Иначе у целом овом региону се осећа дефицит струје“, рекао је лидер Буркине Фасо.
"И мислим да, ако Русија успе да се утврди у овом региону, моћи ће да производи енергију за цео регион. Желимо да видимо како то да се спроведе", нагласио је Траоре.
Са друге стране, генерални директор руског гиганта "Росатом" Алексеј Лихачов рекао је да је компанија спремна да афричким земљама обезбеди струју уз помоћ плутајућих нуклеарних електрана. Он је додао да би државна корпорација могла да изгради читаву атомску енергетску флоту.
"Росатом" није искључио учешће на транспарентном тендеру за изградњу нуклеарне електране у Јужноафричкој Републици, ако такву понуду добије. Компанија је истакла да нуклеарна електрана "Коберг" успешно ради у тој републици скоро 40 година, а република има и истраживачки реактор САФАРИ-1.
Руска плутајућа нуклеарна електрана Академик Ломоносов - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2019
„Ломоносов“ за историју: Један од кључних догађаја у светској нуклеарној индустрији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала