- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Ствари не иду добро“: У САД открили како је Зеленски подрио украјинску контраофанзиву

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници у Запорошкој области
Украјински војници у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Пратите нас
Контраофанзива Оружаних снага Украјине је пропала због потпуне некомпетентности председника Владимира Зеленског, изјавио је потпуковник Оружаних снага САД Тони Шафер у интервјуу новинару Стивену Гарднеру.

„Отворено признати да ствари иду лоше, исто је као и упозорити свог непријатеља. ‘Ако је то истина, хајде да то искористимо’, и, судећи по свему, тако се и догодило. Руси су се пажљиво, али ефикасно тиме окористили“, тврди стручњак.

Према његовим речима, украјински лидер је дозволио озбиљну грешку, јер је редовно јавно говорио о плановима Оружаних снага Украјине да изведу напад на одређена подручја, као и о томе са каквим се проблемима суочавају, на пример, са недостатком западног наоружања или муниције.
Шафер сматра да је овакав нестручан начин вођења офанзиве нанео тежак ударац Украјинцима.

„Руси су предузели мере како би сва та огромна борбена моћ коју смо ми на Западу пружили Зеленском била употребљена апсолутно бескорисно“, оценио је потпуковник.

Он је такође приметио да снаге Зеленског нису усредсређене на један циљ, јер два главна команданта његове армије Валериј Залужни и Александар Сирски желе да нападну из потпуно различитих праваца, цепајући тиме Оружане снаге Украјине.
Контраофанзива, о којој се дуго причало у Кијеву, почела је 4. јуна на јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу, при чему је украјинска војска концентрисала главни удар на запорошки сектор фронта.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је раније да је украјинска војска од почетка контраофанзиве изгубила преко 26.000 војника и 3.000 комада различитог наоружања.
Састанак председника Русије и Белорусије Владимира Путина и Александра Лукашенка - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
РУСИЈА
Путин: Контраофанзива пропала, страни плаћеници у Украјини гину због своје глупости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала