- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Успешно завршена тестирања: Прва самоходна хаубица на точковима ускоро у руској војсци

© Фото : CRI BurevestnikCамоходное артиллерийское орудие калибра 152-мм 2С43 «Мальва»
Cамоходное артиллерийское орудие калибра 152-мм 2С43 «Мальва» - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2023
Пратите нас
Прва руска самоходна хаубица на точковима „малва“, коју је направила државна корпорација „Ростех“, успешно је завршила државна тестирања.

„Она има бољу способност маневрисања него гусенице, има већи технички ресурс, а трошкови коришћења су нижи. Распоређивање на положај, напуштање позиције и циљање мете траје мање времена у поређењу са вученим оруђем“, наводи се у саопштењу "Ростеха".

Самоходно артиљеријско оруђе „малка“ калибра 152 милиметра направљена је на бази шасије „БАЗ“ са погоном точкова 8х8. Хаубица је предвиђена за уништавање командних места, одбрамбених објеката , артиљеријских, ракетних и минобацачких батерија, система ПВО, колона технике и људства противника.
Посада хаубице укључује пет људи. Хаубица има режим гађања „истовремена паљба“ када неколико испаљених пројектила истовремено погађа циљ. Са једним пуним резервоаром „малва“ може да пређе до хиљаду километара. Може се транспортовати авионом Ил-76.
„'Малва' коју су направили стручњаци 'Ростеха' успешно је прошла државна тестирања и већ се припрема за испоруку у војску“, рекао је индустријски директор кластера за наоружање, муницију и специјалну хемију „Ростеха“ Бекан Оздојев.
Како је додао, произвођачима је приоритет да сачувају животе руских војника. Он је истакао да „малва“, захваљујући шасији на точковима, може брзо да заузме положај и да га напусти, што је веома важно у контрабатеријској борби.
По речима Оздојева, хаубица може да погоди практично сваки објекат на удаљености већој од 24 километра. Хаубица испаљује преко седам пројектила у минути, а муницију чини неколико десетина граната.
Испитивања нових и напредних модела оружја, војне и специјалне технике у арктичким условима - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
РУСИЈА
Руски оклопни транспортер амфибија: Прелази све препреке без потешкоћа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала