- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Американци ставили на црну листу комплетно руководство Републике Српске - Додик одговорио

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић стављени су на црну листу САД.
На црну листу је стављен и министар правде Српске Милош Букејловић.

“Ови лидери су директно одговорни за охрабривање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим би се одлуке Уставног суда БиХ прогласиле непримењивим у Српској, чиме се опструише и прети имплементација Дејтонског мировног споразума“, истиче се у објашњењу Министарства финансија САД.

Како се наводи, тај нови закон, који је промовисао председник Републике Српске Милорад Додик, представља "дрски покушај подривања државних институција".
Напомиње се да такав "закон угрожава стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ, као и изгледе земље за интеграцију у евроатлантске и европске институције, на рачун народа БиХ".
Додаје се да је високи представник Кристијан Шмит, као најпозванији за тумачење Дејтонског споразума, јавно осудио закон као неприхватљив прекршај владавине права и напад на уставни поредак БиХ.
Истиче се да је упркос покушају високог представника да поништи закон, Додик потписао закон који је ступио на снагу 7. јула 2023. године.
"Данашње одлуке заснивају се на претходним америчким санкцијама и визним ограничењима, које смо наметнули да бисмо промовисали одговорност, мир, стабилност и функционално демократско управљање у региону Западног Балкана. Наставићемо да подржавамо грађане БиХ у њиховим настојањима да ојачају владавину права и осигурају превладавање мира и просперитета", наводи се у саопштењу.

Додик: Америка није бирала званичнике Српске, неће их ни смењивати

Сједињене Америчке Државе нису бирале званичнике Републике Српске, па их неће ни смењивати, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик реагујући на стављање званичника Српске на црну листу САД.
„САД мисле да на овај начин могу дисциплиновати свакога ко не мисли као они“, изјавио је Додик.
Додик је уврштавање председника Владе Републике Српске Радована Вишковића, председника Народне скупштине Ненада Стевандића, српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић и министра правде Милоша Букејловића на црну листу САД оценио непотребним.
„Санкције показују и немоћ велике глобалне силе као што су САД. Без обзира на све они желе да санкционишу овај народ јер ми смо представници народа. Они желе да промене нас, да дођу неки који ће ћутати, климати главом и одобравати", поручио је Додик.
Нагласио је да Српска неће одустати од своје политике.
Додик је истакао да нису забринути због ових санкција.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РЕГИОН
Додик: Обележавање „Олује“ у страдалничком граду Приједору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала