- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Људе користи као превозно средство, а рибе прождире немилице – овај паразит прави штету где год дође

CC0 / Pixabay / Вода
Вода - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Морске лампуге, чудне рибице злокобног изгледа, праве хаос у северноамеричким Великим језерима реметећи еколошку равнотежу. Популација ових паразита, озлоглашених по својој агресивној тактици лова, бележи пораст последњих година.
Позната по томе да се хране језерском пастрмком и другим воденим бићима, ова застрашујућа створења имају чак и склоност да се закаче за људе користећи их тако као „превозно средство“.
Морске лампуге, познате и као вампирске рибе, преплавиле су Велика језера, а на мети су им се осим риба тако нашли и људи, пише „Сајенс алерт“.
Пореклом из Атлантског океана, морске лампуге су паразитске рибе без чељусти чије их посебне карактеристике и животни циклус издвајају од других морских створења. С телима налик јегуљи и устима са усисном чашом обрубљеним редовима оштрих зуба у облику рога, лампуге се каче за плен и из њега црпе телесне течности.
Обично се мресте у рекама и проводе рани живот као непаразитске ларве, све док се не претворе у одрасле паразите пре него што мигрирају у море или језера, где могу да имајувелик утицај на популације аутохтоних врста риба.
Отприлике почетком 19. века, оне су „извршиле инвазију“ на Велика језера, а према Националној управи за океане и атмосферу (НОАА), била им је потребна само једна деценија да се инфилтрирају у свих пет језера. Брзо су постале грабљивци који нападају комерцијално значајне врсте риба, као што су пастрмка, сига, смуђ и јесетра, којима су се највише храниле. Неконтролисано ширење и прождрљивост лампуга довели су до колапса риболова пастрмке у року од сто година. Ударна „инвазија“ ове врсте 60-их година прошлог века разорно је смањила годишњи комерцијални улов језерске пастрмке у горњим Великим језерима са процењених 6,9 милиона килограма на једва два милиона.
Задатак њихове контроле заједнички су преузели Комисија за рибарство Великих језера и Служба за рибу и дивље животиње САД и Канаде.
На веб-сајту Комисије за рибарство поносно је објављено значајно смањење популације морске лампуге од 90 одсто у већини области Великих језера пре почетка пандемије.
Али између 2020. и 2021. године, пандемија ковида 19 и рестрикције путовања довеле су до нових проблема, па је њихова популација у Великим језерима поново порасла, објавио је „Волстрит журнал“.
Процењује се да ће контрола популације морске лампуге коштати око 15 до 20 милиона долара годишње, наводи „Вајред“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала